Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

На шляху до покращення безперервності ВІЛ-послуг

| Коментарі відсутні

Делегація фахівців державних та неурядових організацій Полтавської області взяла участь у конференції партнерів проекту USAID RESPOND «Інновації та партнерство заради сталих результатів», що проходила у м.Києві з 23 по 25 червня поточного року.

Чарльз Лерман – Директор відділу охорони здоров’я, вітаючи учасників конференції підкреслив, що на шляху до покоління, вільного від СНІДу вкрай важливо об’єднати зусилля заради відповіді на епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні і відзначив високий рівень політичної волі до роботи у цьому напрямку в Полтавській області.

 Ігор Перегінець, Заступник міністра охорони здоров’я України, охарактеризував основні напрямки реформування галузі охорони здоров’я, що відбувається в Україні. Її основним компонентом є державне лідерство в сфері протидії соціально-небезпечним захворюванням та стоїть завдання забезпечення сталості та розширення доступу до ВІЛ-послуг.

Курт МакЛеод – Віце-президент, Пакт, розповів про прогрес у подоланні ВІЛ на глобальному рівні та підкреслив необхідність зміцнення системи охорони здоров’я та залучення громади на місцях.

Олена Герасимова, Директор проекту RESPOND, зупинилася на пріоритетних напрямках діяльності проекту, нових цілях та підходах. Було відзначено позитивний досвіт роботи первинної ланки медико-санітарної допомоги по впровадженню методології покращення якості. Завдяки цій методології у населення розширилися можливості по консультуванню та тестуванню на ВІЛ, своєчасному взятті на облік у випадку позитивного результату та отриманні необхідного лікування.

На паралельних секційних засіданнях «Знай особливості епідемії. Знай відповідь на неї», «Виклики та рішення в процесі сталості та розширення доступу до ВІЛ-послуг», «Інновації заради результатів» та «Лабораторії навичок» усебічно розглядалися питання профілактики ВІЛ, організації системи надання допомоги ВІЛ-інфікованим та запровадження в Україні позитивних міжнародних практик.

Фахівці ділилися досвідом побудови каскаду послуг з профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу, подолання перешкод у доступі до тестування та забезпечення сталості програм та послуг.

Представники неурядових організацій, у тому числі Роман Дрозд (БО «Світло надії»), розповіли про успішний досвід розвитку соціального підприємства в Україні.

Досвідом організації до тестування на ВІЛ в Полтавській області поділилася Оксана Даниленко – головний лікар Полтавського обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом.

На секційному засіданні «Інновації  в лікуванні: інтеграція послуг у первинну ланку системи охорони здоров’я» жваво обговорювались напрацювання фахівців ЦПМСД № 2 міста Полтави за питанням «Інтеграція АРТ та ЗПТ в первинну ланку», здобуті завдяки підтримці проекту RESPOND, які представила Ірина Карпова.

Проведення конференції партнерів проекту USAID RESPOND «Інновації та партнерство заради сталих результатів» сприятиме оптимізації організації подальшої роботи всіх зацікавлених державних та неурядових організацій, впровадженню інноваційних підходів і прогресу в досягненні цілей 90-90-90 («розшукати-протестувати-пролікувати»).

Напишіть відгук