Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

Головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко про «правила дорожнього руху в медицині»

| Коментарі відсутні

Про впровадження в клінічну практику нових стандартів діагностики та лікування внутрішніх хвороб йшлося нещодавно під час наради-семінару практикуючих лікарів Полтавської області за участю головного позаштатного спеціаліста Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності «Терапія», члена-кореспондента НАМН України, професора Василя Нетяженка.

Головний терапевт України акцентував увагу на тому, що «рівень профілактики і надання медичної допомоги людям, які страждають на серцево-судинні захворювання на Полтавщині є прикладом для багатьох регіонів України. В області впроваджено проект по наданню ургентної допомоги хворим на гострий інфаркт міокарду. Завдяки своєчасно наданій медичній допомозі близько360 пацієнтам вдалося запобігти розвитку інфаркту міокарда шляхом введення спеціальних засобів, які розчиняють тромби».

Василь Нетяженко підкреслив, що існує концепція загальних захворювань, адже немає людини, яка страждає тільки на одну хворобу. Тому, перш за все, лікар-терапевт повинен за рахунок своїх знань і додаткових методів обстеження визначити, що пацієнту на першому етапі потрібно. Адже широкий спектр захворювань терапевтичної групи потребуєреалізації нових стандартів лікування. Як кожен лікар, так і кожен пацієнт, мають свої права і обов’язки у відношенні до здоров’я.Це фактично, за словами Василя Нетяженка, «правила дорожнього руху в медицині».

Ректор ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія», професор В’ячеслав Ждан розповів про роботу закладу щодо впровадження в клінічну практику локальних протоколів та підготовку лікарів загальної практики-сі-мейної медицини. В’ячеслав Миколайовичзазначив, що «в житті нічого не зупиняється.  Коли лікар зупиняється на тому рівні знань, який у нього є – не буде розвитку галузі охорони здоров’я. А завдяки таким результативним зустрічам перспектива медицини існує».

Окремо на нараді обговорили питаннянадання невідкладної допомоги хворим з гострим коронарним синдромом та інсультами в Україні, зокрема, проблемам надання ургентної медичної допомоги пацієнтам з інсультами у Полтавській області.   Присутні звернули увагу на міжнародні рекомендації з надання медичної допомоги хворим з гострим коронарним синдромом.

Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Напишіть відгук