Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

Психологічні аспекти посттравматичних стресових розладів та посттравматичного зростання

| Коментарі відсутні

Сьогодні стреси і катастрофи стали вже майже нормою повсякденності. А травматичні події відбуваються не тільки з окремими індивідами, але і з групами, охоплюючи як невеликі громади, так і цілі країни. У зв’язку з цим, гостро постає питання, чи може соціальний негатив змінюватися під впливом боротьби з травмуючими подіями, і, якщо так, то як саме.

Ці та інші актуальні питання нещодавно розглядалися на черговому семінарі з елементами тренінгу для підвищення фахового рівня лікарів-психологів та медичних працівників міст та районів області з відпрацюванням практичних навичок.

Учасники тренінгу мали змогу обговорити ряд питань, що стосуються несприятливих ситуацій, стресогенних і травматичних подій, а також, як впливають на особистість такі важкі масові травми, як війни, та їх віддалені психологічні наслідки.

Наталія Супруненко, керівник психологічної служби, практичний психолог Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім.О.Ф.Мальцева, детально розповіла про поняття «травми» та її вплив на психіку, визначила симптоми та діагностичні критерії посттравматичних стресових розладів (ПТСР) та ознайомила з рекомендаціями сучасних протоколів щодо їх терапії. Було зазначено, що ПТСР є комплексом реакцій людини на травму, де травма визначається як переживання, потрясіння, що в більшості людей викликає страх, жах і безпорадність. Це, в першу чергу, ситуації, коли людина сама пережила загрозу власному життю, смерть або поранення іншої людини. Особливою підступністю посттравматичного стресового розладу є те, що його симптоми можуть з’явитися відразу після перебування в травматичній ситуації, а можуть виникнути після багатьох років. Описані випадки, коли у ветеранів Другої світової війни симптоми ПТСР виявилися через сорок років після закінчення військових дій.

Психологічні наслідки участі в бойових діях призводять до того, що в умовах уже мирного часу, через загострене почуття справедливості, підвищену тривожність, «вибухові» реакції, що періодично виникають у відповідь на будь-які подразники, депресивні стани, у ветеранів порушується соціальна взаємодія, виникають сімейні конфлікти та проблеми з працевлаштуванням. У таких людей втрачається інтерес до суспільного життя, знижується активність при вирішенні життєво важливих проблем. У будь-яку мить бойові стреси можуть нагадати про себе різними проявами. Дуже часто самі учасники військового конфлікту не помічають у себе розладів психіки. Але якщо їм вчасно не допомогти, то війна для них не закінчиться ніколи.

Практичний психолог обласного психоневрологічного диспансеру Оксана Карась проаналізувала, чи може посттравматичне зростання (ПТЗ), як позитивний наслідок переживання несприятливих ситуацій, стресогенних і травматичних подій, вплинути на збереження, відновлення та поліпшення психічного здоров’я особистості. Процес ПТЗ приводиться до руху у разі, коли виникає якась серйозна життєва криза, яка руйнує стійкі уявлення людини про світ і своє місце в ньому. Ряд особистісних якостей, таких як екстраверсія, відкритість новому досвіду, оптимізм, можуть значно підвищити ймовірність виникнення посттравматичного зростання. ПТЗ дозволяє тим, хто пережив травму, адаптуватися до наступних тяжких подій більш вдало та і значно меншими психологічними витратами. Фахівець підкреслила, що життя людини сьогодні наповнене різноманітними стресами. Результатом переживання важких, критичних, травматичних ситуацій для людини можуть стати не тільки негативні, але й позитивні наслідки. Одним із найбільш значущих позитивних наслідків, перенесених важких психічних травм може стати посттравматичне зростання особистості. Це означає, що людина не просто вижила, але в її житті виникли значущі, з її точки зору, позитивні зміни, які вийшли за межі звичного стану речей.

Організаторами семінару-тренінгу було запропоновано широкий спектр практичних занять, які будуть у нагоді фахівцям при роботі з особами, які зазнали психічних травм, перебувають у стані гострого або хронічного стресу внаслідок військового конфлікту на Сході України, або, якщо вони стали свідками насильства (терору), переживають горе у зв’язку із втратою рідних тощо.

Напишіть відгук