Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

Правильний раціон для здорового серця

| Коментарі відсутні

На думку лікарів-дієтологів, якщо в раціоні людини близько 30% становлять такі продукти, як картопля, хліб, кукурудза, крупи, мука, крохмаль, то нагрузка на серце збільшується у 6 разів. Тобто виникає артеріальна гіпертензія (гіпертонія), ішемічна хвороба серця, і як наслідок, інфаркти та інсульти.

Щоб зберегти серце здоровим, необхідно харчуватися невеликими порціями кілька разів на день.

Найбільш корисними та доступними продуктами для українців є яблука. Вони допомагають нормалізувати рівень холестерину та цукру в крові і запобігти появі тромбів.

Серед найпоширеніших корисних продуктів для серця є також свіжі фрукти та овочі, риба, твердий сир, мед, горіхи, сухофрукти, а також кисломолочні продукти. Вони містять необхідну кількість калію, кальцію, магнію для роботи цього життєво важливого органу.

Що корисно для серця?

• Несолодкі фрукти та овочі (печена картопля, буряк, морква).

• Риба, особливо річкова (судак, щука, карась, короп). Лікарі радять також вживати червону рибу, якщо вона виросла у природних умовах. Адже вирощену штучно годують, додаючи гормони росту, антибіотики та іншу хімію. Тож безпечною і не менш корисною є наша річкова риба.

• Тверді сири, але вони повинні бути в раціоні у вигляді «окраси» – 20-30 грамів на день.

• Мед, горіхи, сухофрукти.

• Кисломолочні продукти – підтримують мікрофлору кишківника, а вона, в свою чергу, «віддає» вітаміни нашому серцю.

Напишіть відгук