Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

МИСТЕЦТВО ЛІКУВАННЯ: профілактика може суттєво підвищити якість життя

| Коментарі відсутні

14 лютого у концерт-холі «Villa Крокодила» у Полтаві втретє відбувся тренінг для лікарів «Мистецтво лікування». Цьогорічна програма складала експрес-курс післядипломного професійного вдосконалення. За 7 годин учасники почули 41 наукову доповідь провідних експертів і пройшли тренінг-вимірювання власних факторів ризику захворювань

Медики Полтавщини, зацікавлені у особистісному та професійному розвитку, взяли участь у Всеукраїнській тренінг-програмі для лікарів «Мистецтво лікування», яку організувала Асоціація превентивної та антиейджинг медицини за підтримки МОЗ України, НМУ ім. О.О. Богомольця, НМАПО ім. П.Л. Шупика, ВДНЗУ «УМСА», ХНМУ, Департаменту охорони здоровя Полтавської ОДА і Управління охорони здоров’я Полтавської міської ради.

Традиційно перед початком наукової програми учасники пройшли безкоштовне обстеження, яке експерти рекомендують проводити своїм пацієнтам: визначення індивідуального серцево-судинного ризику за модифікованою шкалою SCORE, аналіз крові для ліпідограми, глюкометрії, визначення стану кісткової маси п’ятковим методом (денситометрія), УЗД-колінних суглобів, майстер-клас з юлайзеротерапії.

–  Це вже традиційна зустріч, яка допомагає донести до широкого загалу практиків первинної ланки надання медичної допомоги актуальну наукову думку, – говорить Іван Шумейко, головний спеціаліст ДОЗ ОДА. – Окрім цього, ми цілий рік займались тренінговим навчанням у рамках проекту Світового банку. 74% лікарів первинної ланки і 43% медпрацівників пройшли навчання з профілактики неінфекційних хвороб – цукрового діабету і артеріальної гіпертензії. Здавалась би, така проста професія сімейного лікаря, але вона потребує постійного навчання. І було б доцільно розширити аудиторію учасників наступного тренінгу молодшими медичними працівниками первинної ланки.

«Пацієнт повинен дорожити своїм життям і здоров’ям»

Наукова програма була розподілена на дві аудиторії. У першій розглядались вибрані питання сімейної медицини, первинна та вторинна профілактика хронічних неінфекційних захворювань у практиці сімейного лікаря, лікування та профілактика внутрішніх хвороб. У другій – синдромний підхід у загальнотерапевтичній практиці, основи фармакотерапії для практичної медицини та практичні аспекти контролю симптомів у внутрішній медицині.

–        Україна витрачає на медицину 4% ВВП, що значно більше, ніж будь-яка країна з аналогічним рівнем доходів. Третина цих коштів фактично втрачається – через утримання непотрібних приміщень, неефективне використання, корупцію. Лікуватися ж українці змушені за власний кошт, – наголосив Іван Катеренчук, професор, д.м.н., завідувач кафедри внутрішньої медицини № 2 ВДНЗУ «УМСА», виступаючи з доповіддю про мистецтво профілактики у реаліях медичної реформи. – Майже сто років тому, український соціальний медик Сергій Томілін сказав: «Соціальна обстановка наявного життя вимагає зовсім іншого типу лікаря, в центрі прагнень якого була б профілактика, облямована терапією». І це досі актуально! Бо ми знову говоримо про лікування, забуваючи про профілактику. Медична реформа – це не тільки зміна принципу фінансування. Особливості охорони здоров’я, глобальні проблеми здоров’я населення на межі третього тисячоліття вимагають роботи лікаря з негативними факторами, які знижують якість і тривалість життя. Це і тютюнопаління, і гіподинамія, і недостатнє харчування, надмірна маса тіла тощо. Відповідальність за здоров’я повинна бути консолідованою – пацієнт теж повинен нести відповідальність за своє здоров’я. Коли ми говоримо про профілактику, то це, перш за все, «перепрограмування» мізків пацієнта. Пацієнт повинен дорожити своїм життям і здоров’ям, йому повинно бути невигідно хворіти.

Колись я задав питання голові ОДА: «Ви нагороджуєте доярок, свинарок, аграріїв за отримання надоїв і високі врожаї. А скількох людей Ви нагородили за збереження власного здоров’я, за те, що за 25 років жодного разу не були на лікарняному?». Як ви думаєте, скільки? Нуль.

Інтенсивна тренінг-програма з аналізом клінічних випадків, міфів та доповідями науковців завершилась розіграшом корисних для професіоналів подарунків – глюкометра, компресійних небулайзерів і передплат на медичні журнали. Учасники тренінгу отримали три сертифікати – про членство у ВГО «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини», про участь у тренінгу і сертифікат лікар-експерта. Вони враховуються при атестації/переатестації для підтвердження кваліфікаційної категорії відповідно до наказу МОЗ № 484 від 07.07.2009 року.

Напишіть відгук