Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ЦЕ ПОВИННА ЗНАТИ КОЖНА ЖІНКА: ПРОФІЛАКТИКА МАСТОПАТІ

| Коментарі відсутні

Про причини виникнення мастопатії і про те, як від неї уберегтися розповіла Ольга Литвиненко, лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку КДЦ КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня».

Ущільнення в грудях, відчуття розпирання, важкості перед місячними – ознака фіброзно-кістозної мастопатії.

Мастопатія – доброякісна пухлина. Вона викликана тим, що здорова тканина молочної залози заміщується більш твердою сполучною тканиною, кістами. За статистикою, її знаходять у 30-60% жінок. Вона, перш за все, пов’язана з гормональним дисбалансом у жіночому організмі. Також часто вона буває у «пізніх» матерів та у тих жінок, які менше 5-ти місяців годують дітей грудним молоком.

Причин виникнення цих змін величезна кількість. Основними з них є: стресові ситуації, які присутні в житті кожної жінки; фактори сексуального характеру; фактори репродуктивного характеру (кількість вагітностей і пологів); гінекологічні захворювання та, в першу чергу, запальні процеси в малому тазі; ендокринні порушення; патологічні процеси в печінці і жовчних шляхах, спадкова (генетична схильність). Як правило, для виникнення мастопатії необхідна наявність 2-3 факторів.

Фіброзно-кістозна мастопатія не перероджуються в рак молочної залози, однак це не означає, що жінкам треба з полегшенням видихнути і не думати про проблему. Все одно необхідно щорічно обстежуватися у гінеколога і мамолога, проходити ультразвукове обстеження молочних залоз або робити мамографію (перше дослідження зазвичай призначають жінкам до 40 років, друга – після 40).

Хочеться відзначити, що мамографію можна зробити в КНМП «Кременчуцький перинатальний центр II рівня» (міський пологовий будинок) у кабінеті мамографії безкоштовно за направленням сімейного лікаря. Мамографія проводиться жінкам у період з 5 по 12 день менструального циклу. Жінкам у менопаузі, при відсутності місячних, або нерегулярному циклі, – в будь-який інший день. Попередня підготовка до мамографії не потрібна.

Жінкам необхідно звертати особливу увагу до таких симптомів, як виділення з молочних залоз, ущільнення, зміну форми грудей, втягнутий сосок, зміна шкіри. Не менш важливим є самообстеження молочних залоз: зімкнутими вказівним, середнім і безіменним пальцями лівої руки прощупайте круговими рухами праву молочну залозу, і навпаки.

На предмет ущільнень потрібно також проводити обстеження пахви. Адже діагностований на початкових стадіях рак молочної залози виліковується в 90% випадків. Треба намагатися не допускати застою лімфи в тканинах молочної залози – це буде і профілактикою мастопатії і раку молочних залоз.

Кожна жінка повинна знати про методи профілактики мастопатії. Передусім, необхідно вести здоровий і активний спосіб життя. Рекомендується приймати полівітаміни. Жінка повинна висипатися, оскільки недолік сну шкодить молочним залозам. Фізичні навантаження потрібні, але вони мають бути нормованими. Дуже важливо уникати стресів і депресій. Треба виключити щонайменшу можливість травмування молочних залоз. Бюстгальтер треба вибирати правильно: він має бути

точно за розміром, не стягувати і не ушкоджувати груди. Займайтеся плаванням, аквааеробікою, фітнесом, йогою. Додайте до свого щоденного комплексу гімнастики вправи на розвиток плечового поясу. Ніколи не засмагайте топлес. Намагайтеся виключити зі свого раціону жирні й калорійні продукти, копчення і соління. Їжте побільше свіжих фруктів і овочів, багатих на вітаміни і клітковину. І стежте за своєю вагою, адже ожиріння призводить до гормонального дисбалансу в організмі.

Крім того, всім жінкам необхідно проводити обов’язкове профілактичне обстеження молочних залоз. Адже у момент початкового розвитку хвороба може ніяк не турбувати жінку. Як і будь-яке інше захворювання, мастопатію легше і швидше вилікувати на початковій стадії.

 

ПРЕС-ЦЕНТР ДОЗ ОДА

1

Напишіть відгук