Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації (Головне управління)

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ

| Коментарі відсутні

gryby

Настав період збору населенням дикорослих грибів, під час якого зростає ймовірність отруєнь ними. Занепокоєність викликають ускладнення та летальні випадки серед потерпілих від отруєнь грибами, особливо у дітей.

Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання за медичною допомогою.

У 60% випадків отруєння спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні гриби – печериці та сироїжки.

Отруєння грибами здебільшого мають «сімейний» характер. Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-годин. Перебіг отруєння грибами набагато складніший, ніж інших харчових отруєнь, і нерідко ускладнюється вживанням алкогольних напоїв.

Не лише отруйні, а й їстівні гриби, що виросли на екологічно забруднених територіях або змінили свої властивості під впливом певних факторів, викликають у людей отруєння. Дані лабораторних досліджень вказують на значне забруднення дикорослих грибів важкими металами, що може також бути причиною отруєнь або підсилювати дію грибних токсинів.

Тому рекомендуємо:

· відмовитися від споживання дикорослих грибів, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;

· збирати тільки ті гриби, які дуже добре знаєте, остерігатися від збирання пластинчатих грибів,

· не збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

· не збирати гриби під час посухи, оскільки вони втрачають воду і накопичують токсини;

· не купувати гриби з рук у приватних осіб у місцях несанкціонованої торгівлі (на ринках, автошляхах, в місцях стихійної торгівлі);

· ніколи не покладатися на «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони є помилковими;

· не вживати спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;

· категорично не давати гриби дітям (це не дитяча їжа!), вагітним та жінкам, що годують груддю, та особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту;

· при приготуванні гриби спочатку промити та відварити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин, готові страви з грибів зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше однієї доби;

· у разі отруєння, негайно викликати екстрену медичну допомогу;

· при виникненні симптомів отруєння (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі) два-три рази промити шлунок підсоленою водою (1-2 л) з розрахунку одна столова ложка солі на один літр води, декілька раз зробити очисну клізму, давати пити багато рідини з проносними засобами;

· не допускати ніякого самолікування, бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння;

· при отруєнні залишки грибів не викидати – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм.

 

ПРЕС-ЦЕНТР ДОЗ ПОЛТАВСЬКОЇ ОДА

 

Напишіть відгук