Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ПОЛТАВСЬКИМ МЕДИКАМ ПЕРЕДАЛИ ЗАХИСНІ МАСКИ

| Коментарі відсутні

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка передав 50 захисних екран-масок медикам Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні.

11

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» разом із структурним підрозділом – Полтавським коледжем нафти і газу, заклад вищої освіти, який виявив ініціативу і вирішив допомогти полтавським медикам, застосувавши свої лабораторії для виробництва захисних масок.

«Саме медики опинились у критичній зоні ризику – як повідомило Міністерство охорони здоров’я України, більше півтисячі українських медиків заразились коронавірусом. Від ініціативи до виготовлення партії засобів захисту минув тиждень. Ініціативна група науково-педагогічних працівників університету розробила програмний продукт, за допомогою якого розпочала друк екран-масок. Ми виготовили пробну партію у кількості 50-ти штук, яку сьогодні передали медикам Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні. Я за особисті кошти придбав витратні матеріали, з яких виготовляються маски, а колектив налагодив процес виробництва», – говорить ректор, професор Володимир Онищенко.

Авторами ідеї та розробниками вдосконаленого дизайну захисної екран-маски є науково-педагогічні працівники кафедри архітектури будівель та містобудування – доцент Костянтин Трегубов та старший викладач Андрій Конюк. Екран-маска захищає не лише слизову очей, а й шкірні покриви, які залишаються відкритими при носінні звичайної індивідуальної маски. Такі маски є багаторазовими і піддаються дезінфекції. Підтримали благодійну ініціативу університету і долучилися до друку захисник екран-масок співробітники Полтавського коледжу нафти і газу.

«Полтавський коледж нафти і газу уже багато років функціонує у складі Національного університету імені Юрія Кондратюка. Ми маємо значний досвід у реалізації спільних проєктів, адже університет має потужну наукову базу та ідеї, які справді варто реалізовувати. Коли ми дізналися про цю ініціативу – не могли залишитися осторонь, зважаючи на те, що у коледжі також є 3D принтер. Як правило, ми використовуємо його для друку навчальних макетів, а зараз максимально залучили його для виготовлення захисних екран-масок. Таким чином ми захистили своїх працівників, а також передали маски медикам, які зараз потребують максимального захисту», –додала директор Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка Любов Шумська.16

«Станом на 14 квітня, у лікарні знаходиться 18 пацієнтів, з яких двоє хворі на коронавірусну інфекцію. Також ми госпіталізуємо усіх хворих на ГРВІ та з гострими пневмоніями. Тому для нас надзвичайно важливі засоби захисту для лікарів. Дякую співробітникам університету за цю розробку і ініціативу допомогти нашому медперсоналу. Дуже приємно, що наші сусіди піклуються про нас», – прокоментувала головний лікар Комунального підприємства

«Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня Полтавської обласної ради» Наталія Свириденко.

Така ініціатива не є одноразовою акцією: університет і надалі планує забезпечувати полтавських медиків індивідуальними засобами захисту.

Також ректор університету Володимир Онищенко зазначив, що така ідея науковців університету зацікавила представників бізнесу: «На сьогодні, університет отримав пропозиції від різних приватних компаній щодо співпраці. У рамках господарсько-договірної науково-дослідницької роботи ми готові розглянути можливість виготовляти невеликі партії масок на замовлення. Це є нормою, коли розробки науково-педагогічних працівників комерціалізуються: якщо наука підкріплюється фінансовими надходженнями – це нові можливості для розвитку науково-лабораторної бази університету. А якщо наукові розробки наших співробітників цікаві бізнесу – це підтвердження якісної освіти в університеті».

Сюжет телеканалу PTV: http://poltavske.tv/events/21090?fbclid=IwAR3VABnUAmSBFWZNcnbg5At14w30Yd9FgpSRHqYp9V2LDX0OIU4MouB2twA

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Напишіть відгук