Джерела та механізми передачі інфекцій
Інфекційні хвороби схильні до масового поширення і передаються здоровим людям від заражених. Для розвитку захворювання необхідні джерело інфекції, механізм її передачі та сприйнятливий організм.
Джерелом інфекції можуть бути людина, тварина чи птах, які мають симптоми або є безсимптомними носіями захворювання та виділяють його збудників у навколишнє середовище. Збудники інфекції розповсюджуються різними шляхами: при диханні, кашлю, чханні, з випорожненнями, через шкіру тощо. Потрапивши до навколишнього середовища, вони можуть опинитися на руках, обличчі, одягу, а також на будь-яких предметах.
Механізм передачі хвороби залежить від місця розташування (локалізації) збудника в організмі. При локалізації у шлунково-кишковому тракті збудник проникає до організму через рот з водою або їжею, а виділяється з фекальними масами (черевний тиф, паратифи, сальмонельози, дизентерія, холера, деякі гельмінтози). ВІЛ та вірусні гепатити В і С передаються при безпосередньому контакті з рідинами організму зараженої людини (статевим шляхом), через шприци або інші інструменти, що колють і ріжуть, при переливанні крові, від матері дитині. Ці віруси не передаються при побутовому контакті, через їжу, воду, повітряно-краплинним шляхом.
Профілактику інфекційних хвороб слід проводити, знешкоджуючи джерела інфекції, ліквідовуючи (або розриваючи) її розповсюдження, а також впливаючи на сприйнятливий організм людини – з метою створення імунітету. Знешкодити джерело інфекції можна за умов раннього її виявлення (при профілактичних медичних оглядах), усунення від роботи, пов’язаної з ризиком розповсюдження інфекції, своєчасного лікування, а за необхідності – ізоляції, проведення санітарно-ветеринарних заходів, якщо джерелом інфекції є тварини або гризуни.
Для розриву шляхів передачі інфекції необхідно дотримуватися привал особистої гігієни, санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму на підприємствах, використовувати марлеві пов’язки в період епідемії грипу тощо.
Профілактика інфекційних хвороб
Одним зі способів попередження передачі інфекції є дезінфекція, тобто знищення збудників, переносників інфекційних хвороб за допомогою застосування хімічних або фізичних факторів.
Джерелами та переносниками багатьох інфекційних захворювань є гризуни та членистоногі, тому для профілактики слід регулювати їх чисельність шляхом проведення дезінсекційних та дератизаційних заходів. Слід зазначити, що після перенесення деяких інфекційних захворювань, в організмі людини формується імунітет. Це стосується переважно хвороб із повітряно-крапельним механізмом передачі.
Найбільш дієвим заходом профілактики таких захворювань є вакцинація – введення до організму ослаблених збудників, які не можуть викликати саме захворювання, але при цьому формують до нього стійкий імунітет.
Згідно з діючим законодавством, обов’язковими є щеплення, занесені до Календаря профілактичних щеплень в Україні: проти туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правця, поліомієліту.
Профілактика кишкових інфекцій
Влітку почастішали спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням забруднених хвороботворними мікробами їжі та питної води. Епідеміологи стверджують, що основними причинами спалахів є залучення до приготування продуктів випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Щоб запобігти зараженню, слід дотримуватися елементарних правил. Для пиття використовувати тільки кип’ячену воду. Не пити воду з випадкових джерел. Для заміських прогулянок мати з собою достатній індивідуальний запас питної води. Воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел. Не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей. Молоко, як сире, так і пастеризоване, обов’язково кип’ятити. Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом. Не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів. Мити руки з милом перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом.
Усі харчові продукти слід вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах із кришкою, знищувати мух. Воду, взяту для пиття з відкритої водойми, обов’язково кип’ятити, мити фрукти, ягоди чи посуду також варто кип’яченою водою. Хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більше жити і розмножуватися у воді.
Купатися можна тільки в спеціально відведених місцях.
Дарія Веснянко, лікар-стажист із профілю «Інфекційні хвороби» поліклінічно-консультативно-лікувального відділення для дорослих КНП «ЛІЛ І рівня місто Горішні Плавні»