17 листопада – Всесвітній день передчасно народжених дітей
Передчасно народжена дитина з’являється на світ до 37 тижнів вагітності з вагою менше 2,5 кг.
Харчування недоношеної дитини має свої особливості. Передчасно народжені діти мають підвищені потреби у харчуванні, при цьому малий об’єм шлунку, а також проблеми з травленням, злагодженістю смоктального та ковтального рефлексів. Можливість грудного вигодовування, яке беззаперечно, є пріоритетним, вирішується через врахування гестаційного віку, ступеня зрілості та загального стану дитини.
Організація вигодовування недоношених дітей полягає в своєчасному і адекватному їх забезпеченні харчовими речовинами і енергією, починаючи з перших днів життя. Своєчасно розпочате і збалансоване харчування дозволяє полегшити перебіг адаптаційного періоду і надалі знизити ризик розвитку ряду захворювань.
Труднощі, що виникають при годуванні недоношених дітей викликані певними особливостями:
- зниження активності лактази;
- низьке всмоктування жирів через знижену продукції жовчних кислот емульгування;
- внутрішньоутробні запаси кальцію, фосфору, білків, вітамінів А, С, Е, мікроелементів і заліза менше, ніж у доношених, що призводить до їх дефіциту при зростанні дитини.
Основними принципами вигодовування недоношених дітей є:
- -вибір способу годування в залежності від тяжкості стану дитини, маси тіла при народженні і терміну гестації;
- -перевагу раннього початку харчування незалежно від обраного способу (протягом перших 2-3-х годин після народження дитини і обов’язково не пізніше, ніж через 6-8 годин; у важких випадках через 10-12 годин після народження);
- -обов’язкове проведення «мінімального» ентерального харчування при повному парентеральному харчуванні;
- -використання ентерального годування в максимально можливому обсязі.
Ентеральне харчування недоношених здійснюється такими методами:
- прикладанням дитини до грудей;
- вигодовування з пляшечки;
- вигодовування з ложечки;
- вигодовування за допомогою зонда.
Для впровадження ефективного грудного вигодовування новонароджених з малою масою тіла необхідно як можна раніше розпочати виходжування дитини за методом „мами-кенгуру”.
Найкращою їжею для недоношених немовлят є грудне молоко матері.
Склад молока в перші тижні після пологів у жінок, які передчасно народили, відрізняється більшим вмістом білку, поліненасичених жирних кислот, меншої кількості лактози. Разом з тим, материнське молоко не може повністю задовольнити високі потреби недоношених дітей. Для вигодовування в таких випадках застосовують підсилювачі грудного молока, які містять білок, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни.
Переваги грудного вигодовування недоношених діток:
- краща переносимість, ніж годування сумішшю;
- зменшує тривалість парентерального харчування;
- зменшує період спорожнення шлунка;
- швидше дозрівання кишечника;
- зниження ризику сепсису та некротичного ентероколіту;
- нижчий ризик нозокомінальної інфекції;
- зменшує ризик виникнення алергій;
- правильний розвиток і ріст тканин, включаючи кісткову тканину;
- правильний розвиток сітківки ока;
- поліпшення інтелектуального розвитку;
- захист від збудників хвороб в лікарняному середовищі.
Катерина Дашко, лікар-анестезіолог дитячий відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатологічною бригадою невідкладної допомоги та інтенсивної терапії ПЦ КП «ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського ПОР»