Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

Міжнародний день лікаря – це свято?

| Коментарі відсутні

Ми зазвичай пам’ятаємо про день медичного працівника – свято, яке відзначають у третю неділю червня. Воно залишилось ще з радянських часів: було встановлено на підставі Указу Президії Верховної Ради СРСР від 1.10.1980 р. та підтверджене Указом Президента України від 3.06.1994 р. У цей день його відмічають у Росії та Білорусії.

 

А як же вшановують медиків у світі? Адже загального міжнародного свята медичних працівників не існує.  12 травня святкують Міжнародний день медичних сестер. У перший понеділок жовтня –  Міжнародний день лікаря, який проголошено з 1971 року за ініціативи міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я.

І хоча навколо цього свята висловлюються різні думки (Вікіпедія навіть стверджує, що такого свята не існує), проте душа прагне свята, якого заслуговують усі лікарі, адже ця професія почесна і благородна. Лікарі завжди подумки про своїх пацієнтів, збереження здоров’я – їх щоденна робота. Завжди, у вихідні або в будні, потрібна наша  неоціненна допомога.

Кожен із нас зайнятий своєю справою: хтось вибрав воістину божественну професію – з’являтися малюкам на світ; виконувати оперативні втручання годинами, забуваючи про сон; хтось допомагає краще чути, чіткіше бачити, радіти життю – всіх не перерахуєш! У кожного своя почесна місія, свої інструменти впливу, але всіх лікарів об’єднує одна головна мета – збереження та зміцнення життя і здоров’я людей!

Професія лікаря, мабуть, єдина, коли люди, перш ніж почати працювати, дають клятву – клятву Гіппократа – і вірно слідують заповітам великих лікарів: «завжди будь терплячий, уважний, чесний, будь скромний, підкори справи залізній логіці, розуму, старайся зцілення дати хворому, не вимагаючи ні жертв, ні блага для себе».

Дозвольте привітати вас, колеги, із Міжнародним днем лікаря – святом тих, хто пов’язав свою долю з найблагороднішою професією – дарувати людям життя і здоров’я. Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, добра, насолоди від життя, миру і благополуччя. Нехай ніколи не вичерпається ваше душевне тепло, чуйність і увага до людей. Успіхів і наснаги вам у роботі і житті!

 

Тетяна Михайлова, заступник головного лікаря з медичної частини Полтавської обласної  клінічної  психіатричної лікарні ім. О.Ф.Мальцева

Напишіть відгук