Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

АЛКОГОЛЬ І ВАГІТНІСТЬ: ЗАГРОЗИ Й НАСЛІДКИ

| Коментарі відсутні

алк поду

9 вересня – Міжнародний день алкогольного синдрому плоду

Алкоголь – це найрозповсюдженіша, загальнодоступна біологічно активна речовина, яку за певних обставин не можна вживати навіть у найменших дозах. Одним із таких випадків є вагітність.

Вагітність призводить до значних змін у житті та функціонуванні організму жінки. З темою вагітності пов’язані багато міфів та забобонів, які можуть впливати на рішення та поведінку майбутніх мам. Серед міцно вкорінених переконань існує міф про те, що плацента ефективно оберігає дитину перед всіма небезпечними для її розвитку субстанціями. Насправді ж сила впливу алкоголю та його метаболітів (головним чином оцтового альдегіду) на плід зумовлена зокрема вільним подоланням ними плацентарного бар’єру. Вже практично через годину їх концентрація в крові плоду дорівнює концентрації в крові матері . Алкоголь як тератоген може порушити правильний розвиток зародка і плоду, спричинюючи багато фізіологічних та когнітивних ушкоджень, які в майбутньому впливають на суспільне та емоційне функціонування дитини. Вживання алкоголю вагітною жінкою становить значну загрозу для ненародженої дитини, призводить до широкого спектру відхилень, починаючи від невиношування вагітності – викиднів та передчасних пологів, до смерті новонародженого, а також комплексу вроджених вад, так званого фетального алкогольного синдрому.

Наразі застосовується більш широкий термін – алкогольні розлади плоду (АРП), який включає в себе алкогольний синдром плоду (АСП), тобто відхилення, що виявляються у новонародженого вже відразу після народження (аномалії лицьового черепа, кістково-м’язової системи, сечостатевої та нервової систем, вади серця), та алкогольні ефекти плоду (АЕП) – наслідки, що проявляються на більш пізніх етапах життя дитини затримкою психомоторного розвитку та розумовою неповноцінністю.

У кожному триместрі вагітності під впливом алкоголю виникають різні вади, що залежать від етапу розвитку дитини. Так наприклад:

-                    якщо жінка вживає алкоголь, то доплодовий трансфер алкоголю відбувається вже на початку вагітності. Це явище має особливо некорисний вплив на зародок під час органогенезу, тобто до 8 тижня вагітності. На цьому етапі алкоголь індукує виникнення вроджених вад серця (3,5-6,5 тиж.), центральної нервової системи (3-16 тиж.), кінцівок (4-6 тиж.), мальформації обличчя, в тому числі очей (4-8 тиж.), вух (5-12 тиж.), носа (4-7 тиж), піднебіння (7-12 тиж.), зубів (7-8 тиж.). Може також призвести до завмирання зародка і викидня;

-                    у ІІ триместрі вагітності головними наслідками вживання алкоголю є збільшення частоти викиднів, порушення в розвитку центральної нервової системи, пошкодження м’язів, скелету, шкіри, печінки і залоз внутрішньої секреції;

-                    алкогольна експозиція у ІІІ триместрі вагітності може бути причиною затримки внутрішньоутробного росту плоду, передчасних пологів, патології плаценти а також нейропсихосоматичних порушень. Aлкоголь утруднює дозрівання легень плоду через токсичний вплив на пневмоцити ІІ і ІІІ типу а також внаслідок зменшення концентрації сурфактану в альвеолах. Порушення функції макрофагів, лімфоцитів В і Т призводять до імунологічних порушень плоду, внаслідок чого зростає ризик інфекції у новонародженої дитини (у 2,5 раза при несистематичному вживанні алкоголю та в 4 рази – при надмірному споживанні) .

Особливості клінічної картини

Діти, уражені алкоголем внутрішньоутробно, часто народжуються передчасно і замалі до гестаційного віку. У грудному віці відставання у фізичному розвитку утримується, з’являються неврологічні розлади, а саме: підвищена збудливість, помірна розумова відсталість із підвищеною руховою активністю, затруднена концентрація уваги та затримка мовного розвитку.

Клінічна картина фетального алкогольного синдрому може включати вроджені вади розвитку різних систем, але найчастіше зустрічаються такі грубі вади розвитку, як мікрофтальмія, розщілина піднебіння, дефекти серцевих перегородок, аномалії нирок, зрощення шийних хребців, гемангіоми та аномалії вуха (глухота).

У дітей із синдромом алкогольної залежності специфічний фенотип: маленька голова, вузький лоб, вузькі очні щілини, короткий ніс, недорозвиток середньої частини обличчя, тонка верхня губа.

Чи існує безпечна кількість алкоголю?

Під час вагітності немає безпечної дози алкоголю. Будь-яка кількість, навіть один бокал вина без жодних проблем проходить крізь плаценту і доходить до плоду, що розвивається. Алкоголь проникає в організм дитини, його концентрація не відрізняється від концентрації в маминій крові.

Чи може дитина народитися з симптомами абстинентного синдрому (алкогольна ломка)?

Так, це відбувається, якщо мати вживала алкоголь під час вагітності або незадовго до пологів. Серед симптомів абстинентного синдрому в новонароджених спостерігаються: тремор, підвищена напруженість м’язів, збудженість і частий плач…

Чи можна в період годування грудьми споживати алкогольні напої?

Випитий матір’ю алкоголь проникає до грудного молока, його концентрація наближається до концентрації в крові мами. Крім того алкоголь негативно впливає на лактацію.

Ніна Шуміліна, завідувачка відділення постнатальної  реабілітації та ІІ етапу виходжування новонароджених КП «Міський клінічний пологовий будинок ПМР»

 

Напишіть відгук