Із початком грибного сезону в Україні починають реєструвати випадки отруєння грибами. На нашій території зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло може призвести до отруєння із смертельними наслідками декількох людей. Найчастіше смертельні випадки пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. Незважаючи на постійне інформування населення про те, як визначати бліду поганку, продовжують фіксуватися випадки її помилкового вживання.
При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань та досвіду завжди необхідно суворо дотримуватися основних правил – щоб уникнути випадкових помилок, здатних призвести до отруєння.
Правила щодо попередження грибних отруєнь:
1. Збирайте у лісі тільки ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні.
2. Ніколи не беріть гриби, яких ви не знаєте, чи в яких не впевнені.
3. Не збирайте тих грибів які на основі ніжки мають кульовидне стовщення, оточене оболонкою (як у червоного мухомора).
4. Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, будьте уважні та збирайте їх так, щоб ніжка залишалася цілою.
5. Якщо збираєте шампіньйони, звертайте увагу на колір пластинок знизу шапки. В шампіньйона вона блідо-рожева або темно-коричнева, а в поганки –бліда.
6. Якщо ви збираєте гриби для соління, тобто ті, що містять молочний сік, їх обов’язково перед посолом потрібно відварити чи вимочити гіркий смак.
7. Ніколи не збирайте і не їжте перезрілих, червивих та зіпсованих грибів.
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, здатним призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Як запобігти отруєнню? Дотримуйтеся простих порад.
• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
• Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
• Не збирайте грибів:
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
• Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
• При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
• Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Так позбудетесь гірких речовин, що уражають слизову оболонку шлунку.
• Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
• Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
• Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
• Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені, погано промиті чи недостатньо оброблені термічно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
• Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
1. Викличте екстрену медичну допомогу.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; укладіть на живіт, а до ніг потерпілого покладіть грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
За першої підозри на отруєння грибами забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Не займайтеся будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім: дикорослі гриби не збирайте та не їжте зовсім. Без грибів можна прожити!
Віра Супруненко, лікар-інфекціоніст КНП «Кобеляцька міська лікарня»