Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

«Дихай вільно!»

| Коментарі відсутні

22 березня стартувала дводенна соціально-профілактична акція «Дихай вільно!», присвячена Всесвітньому дню боротьби із захворюваністю на туберкульоз.

Лікарі-фтизіатри Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру, працівники Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України і представники Благодійної Асоціації «Світло надії» об’єдналися і вийшли до полтавців, щоб вкотре нагадати їм про соціально-небезпечне захворювання.

У самому центрі міста, навпроти ЦУМу, було розгорнуто роботу сучасного пересувного флюорографа, де кожен бажаючий міг пройти безкоштовне рентгенологічне обстеження і миттєво дізнатися його результати.

Взяти участь у акції і пройти обстеження перехожих активно заохочували волонтери Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та медичні сестри Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Зокрема, волонтери Центру влаштували флешмоб, для того щоб переконати пересічних людей, що туберкульоз – це не вирок. Вони одягнули футболки із зображенням чистих легенів і одночасно демонстрували гасло «Туберкульоз виліковний!». Потім волонтери продовжили роздавати інформаційно-освітні пам’ятки і брошури, з яких можна дізнатися усю необхідну інформацію про захворювання, його профілактику та лікування.

Провідний спеціаліст Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Артем Іванюк зауважив, що головне донести до людей під час акції розуміння проблеми і подолати хибні переконання. Також він зазначив, що окрім нагадування про таку небезпечну хворобу, як туберкульоз, це ще й нагода для профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі.

Самі волонтери, серед яких були студенти Полтавського педагогічного університету ім. В.Г.Короленка, майбутні соціальні педагоги, щиро переконані у необхідності якомога частіше виходити до людей і всіляко привертати їх увагу до загальних проблем, які у будь-який момент можуть торкнутися кожного.

Максим Демченко, виконавчий директор БА «Світло надії» – організація, яка давно є незмінним партнером і співорганізатором разом з Полтавським обласним клінічним протитуберкульозним диспансером та соціальними службами у подібних заходах, наголосив, що дана щорічна акція, має на меті переконати людей у тому, що подолати хворобу – реально. Головне, своєчасно звернутися до фахівців, і, у разі діагнозу «туберкульоз», пройти необхідний курс лікування, який дійсно врятує життя. Люди повинні розуміти, що це соціальна проблема, яку можна вирішити, а, отже, необхідно відповідально ставитися до свого здоров’я – це ще одна мета акції.

Як підкреслили організатори, головним результатом акції буде не виявлення хворих на туберкульоз, а формування високої культури розуміння проблеми і мотивації її подолання.

Напишіть відгук