Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

«Твоя крапля крові – початок моря життя»

| Коментарі відсутні

Цього року відзначається 10-та річниця Всесвітнього дня донора крові, адже донація крові – це дар, і кожен донор робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.

Можна виділити декілька категорій людей, яким потрібна донорська кров. Це, в першу чергу, пацієнти з гемофілією. Їм потрібні препарати крові протягом всього життя. Без препаратів згортання крові життя таких хворих просто неможливе.

Велика потреба донорської крові для пацієнтів з онкологічними хворобами та хірургічною патологією, де є велика необхідність поповнення втраченої крові або її компонентів. Переливання крові необхідне жінкам під час пологів, що супроводжуються втратою крові для збереження життя та дитини.

Мають таку потребу і діти з гемолітичною хворобою новонароджених, яка при ранній діагностиці може бути вилікувана переливаннями компонентів крові. Тяжкі травми, масивні кровотечі, опіки та променева хвороба – це далеко не повний перелік тих випадків у лікувальній практиці, коли питання життя і смерті вирішується за допомогою переливання крові та її компонентів.

З метою поліпшення ситуації з заготівлею крові в області 14 червня поточного року в Полтавській обласній станції переливання крові спільно з обласною організацією Товариства Червоного Хреста відбувся День донора, присвячений Всесвітньому дню донора крові. Віддати частку себе в ім’я збереження життя і здоров’я людини прийшло чимало людей.

З нагоди цієї події директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак привітав присутніх зі святом та висловив подяку донорам, які безоплатно дають кров, і зазначив: «В Україні до Всесвітнього дня донора стартує проект «Твоя крапля крові – початок моря життя», ініційований Міністерством охорони здоров’я України. Кожен може дати кров в індивідуальному порядку, звернувшись на станцію переливання крові, або в лікувально-профілактичний заклад, що займається заготівлею крові. Перед кожною кроводачею донори проходять медичне обстеження. Служба крові Полтавської області забезпечена всіма засобами лабораторної діагностики. Одночасно належить звернути увагу на той факт, що при взятті крові проводиться ряд заходів з метою профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших інфекцій, головним з яких є – використання тільки одноразових стерильних полімерних систем для взяття і переливання крові».

Володимир Рудіков, головний лікар Полтавської обласної станції переливання крові, зауважив: «Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Адже регулярна дача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. Тому це також гарна нагода перевірити власний стан здоров’я».

Лише тоді, коли людина буде відповідально ставитися до власного здоров’я, вона перейматиметься і здоров’ям ближнього. І саме донор несе надію і здоров’я багатьом людям, які потребують переливання крові чи лікування її препаратами. І День донора – це день для вираження подяки донорам усього світу.

Напишіть відгук