Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

Як кинути курити

| Коментарі відсутні

До 31 травня – Всесвітнього дня без тютюну

Мета відмови від куріння — це сприяння зниженню поширеності тютюнової залежності, профілактика тютюнокуріння та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, куріння, не враховуючи СНІДу, єдина причина швидкого зростання смертності. Щорічно більше п’яти мільйонів людей  помирають через хвороби, викликані вживанням тютюну. За прогнозом аналітиків, до 2020 року куріння стане провідною причиною смерті людей. Одна з головних проблем, викликаних курінням – це яскраво виражена нікотинова залежність. Україна належить до країн Європи з високим рівнем поширення цієї залежності, особливо серед молодих чоловіків.

Боротьба з курінням у наш час є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Незважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Викликає  занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед осіб жіночої статі.

Більшість курців розуміють, що куріння значно збільшує (у 20-40 разів) ризик раку легенів і серцево-судинних захворювань (на 70%), але подолати свою залежність не можуть. Зі 100% тих, хто систематично курить, лише 5-7% мають просто звичку, а у 93-95% фіксується хронічний нікотинізм – захворювання, яке треба лікувати. Сьогодні налічується до 120 способів лікування тютюнової залежності.

Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров’ю. Це одна з причин поширення поганої звички. Почавши курити, людина швидко звикає до нікотину. Відповідно до визначення ВООЗ, курцем вважають людину, яка викурює, принаймні, одну сигарету за день упродовж року.

Позбутися залежності непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати вести здоровий спосіб життя. Єдине «але» – немає універсального методу. Тому кожен обирає для себе той спосіб, який буде дієвим. Якщо ви самостійно не можете впоратися з проблемою, можна звернутися анонімно у наркологічний диспансер. У Кременчуцькому обласному наркологічному диспансері  лікарі-наркологи анонімно надають кваліфіковані поради щодо відмови від куріння.

Часто лікарі надають консультативну допомогу молодому поколінню. Раніше діти та жінки курили менше. До нас звертаються, здебільшого, дорослі люди від 18 років. Але батьки теж  мають змогу звернутися за консультацією.

Батькам ми радимо, в першу чергу, знайти спільну мову з дітьми. У спокійній розмові, на рівних, без криків та силових методів необхідно пояснити наслідки пагубної звички. Категорична заборона не дає позитивних результатів. Діти починають ховатися від дорослих і продовжують курити.

Існує два методи кинути курити: медикаментозний та немедикаментозний.

Медикаментозний. Нікотинозамісна терапія (НЗТ): ліки, які знижують рівень нікотину в крові, допомагають безболісно відмовитися від цигарок.

За нашими спостереженнями, досить дієвим є препарат «Табекс». Таблетки створюють ефект, який дуже схожий на нікотинове передозування, від чого в людини формуються неприємні відчуття та бажання скоротити кількість викурених сигарет і поступово відмовитися від згубної звички. Таблетки на перші 4 дні дозволяють відмовитися від цигарок, при цьому вживати їх у меншій кількості. Але більш результативний радикальний метод – відмова за один день. Для цього необхідно психологічно підготуватися, проаналізувати, що чи хто викликає бажання взяти цигарку.

Немедикаментозний. Існує величезна кількість замінників: жувальна гумка, льодяники, пластирі, які зменшують тягу до куріння, електронні цигарки, сірники (використовують як рефлекс щось тримати у роті), рефлексотерапія,  або гіпноз.

Для нейролінгвістичного програмування (NLP), яке побудоване на формуванні відмови від тютюну за допомогою вироблення негативного умовного рефлексу на його вигляд, запах і навіть словесне позначення, необхідно завчасно підготуватися. Людині необхідно протягом 12 годин не курити, щоб був результат. Володимир Вікторович Пащенко, колишній головний  лікар Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру, проводить сеанси гіпнотерапії за методом Довженка у Кременчуці. Щоб отримати необхідну інформацію, потрібно звернутися до нашого закладу. Багато людей помилково вважають, що електронні цигарки зовсім безпечні. Вони не пройшли медичні дослідження, тому гарантувати їх безпечність чи небезпечність неможливо. Щоб кинути курити, необхідно бажання. Кожен для себе виставляє пріоритети. Для когось це ризик здоров’я, для інших – матеріальні витрати.

Частим аргументом проти відмови від куріння є страх набрати  зайву вагу, особливо у жіночої статі. Проте такий ефект спостерігається лише тому, що замість сигарет пацієнти починають вживати цукерки, фрукти, горіхи тощо, а це, відповідно, призводить до збільшення ваги. Тож до таких методів відвикання від шкідливої звички слід підходити обережно.

При відмові від пкуріння слід уникати вживання кави, алкоголю та інших речовин, які знижують рівень самоконтролю. Якщо ви вирішили кинути курити, необхідно розробити раціон харчування. Щоб організм поповнити вітамінами групи В та С, амінокислотами та білками. Коли людина курила, нікотин нейтралізував вітаміни. Тому харчування повинно бути збалансованим.

Ніколи не здавайтесь! Переваги для здоров’я, які ви отримуєте «зав’язавши» з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку. Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку. Бережіть своє здоров’я!

Лариса Таран, головний лікар
Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру

Напишіть відгук