Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

17 ЦПМСД ПОЛТАВЩИНИ ОТРИМАЮТЬ КОШТИ ВІД НАЦІОНАЛЬНОЇ СЛУЖБИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

| Коментарі відсутні

За три місяці від старту національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» майже половина мешканців області  підписала декларації з сімейними лікарями, а 17 з 35 Центрів медико-санітарної уже підписали угоду з Національною службою здоров’я України. Це означає, що ці заклади першими отримають фінансування за новим принципом. Такі дані оприлюднив на п’ятничному брифінгу директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. Журналісти дізнавалися, що ще змінилося 1 липня і які переваги матимуть пацієнти

– Що трапилось 1 липня? Нарешті змінився принцип фінансування. Ми відійшли від радянської практики. Гроші пішли за пацієнтом. Усі 35 ЦПМСД стали комунальними некомерційними підприємствами, 17 центрів ще не уклали угоду, хоча стали комунальними, а один саме у процесі – вирішують всі питання, – повідомив Віктор Лисак. – Держава пропонує гроші на лікування й інші послуги для пацієнта, сума зросла тепер, то як можна відмовлятись і не давати пацієнтам можливості отримувати якісні безкоштовні послуги повною мірою?

Держава виділяє на пацієнта, який не підписав декларацію з сімейним лікарем, 240 грн. А для тих, хто підписав декларацію, застосовується змінний коефіцієнт, який залежить від віку: діти до 5 років – 1480 грн.; пацієнти 6-17 років – 814 грн.; пацієнти 18-39 років – 370 грн.; пацієнти 40-64 років – 444 грн.; пацієнти старше 65 років – 740 грн.

У Кременчуці вже і зиски підрахували – три Центри первинної медико-санітарної допомоги отримають 1,6 млн, 1 млн і 4 млн гривень відповідно. За словами керівника місцевого управління охорони здоров’я Дмитра Петращука, ЦПМСД№3, який отримає 4 мільйони гривень, без зміни принципу фінансування отримав би майже вполовину менше – 2,7 млн гривень.

Станом на 06.07.2018, сайт e-health повідомляє, що на Полтавщині підписано 612 415 декларацій, а це більше 43% населення області. Районами-лідерами є: Великобагачанський (60,9% населення), Карлівський (56%), Котелевський (55,3%), Гадяцький (54%), Шишацький (52,5%) і Лубенський (51,3%).

– Навіть якщо ви не звертатиметеся до сімейного лікаря протягом року, ніхто у лікаря не забере ці кошти. А хтось, навпаки, приміром ваш сусід, звернеться і не раз, і не два. Але коли запрацює електронна система охорони здоров’я, робота сімейного лікаря буде по-іншому обліковуватися. Поки що так, це перехідний період, – пояснює Іван Шумейко, головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню управління лікувально-профілактичної допомоги населенню та медичних кадрів Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

Міністерство охорони здоров’я на своїй сторінці у Facebook оприлюднило новий порядок надання первинної медичної допомоги. Ви можете зберегти собі як нагадування, які саме послуги можна безкоштовно отримати у сімейного лікаря.

Процес підписання декларацій триває – хто не встиг, може це зробити і зараз. Директор Департаменту охорони здоров’я закликає підписувати декларації, щоб область отримала більше фінансування і можна було скористатися перевагами нової системи.

Напишіть відгук