Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ОНКОЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ: НАСТОРОГА ЛІКАРЯ – ДОВІРА БАТЬКІВ

| Коментарі відсутні

 

15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак

Дитячий рак в сучасних умовах виліковний у 75- 80% випадків. У 85% дітей хвороба переходить у ремісію.фото Молоданова

Офіційно 15 лютого вважається Міжнародним днем дитини, хворої на рак, із 2003 року . Основна мета цього дня – покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб.

Рівень дитячої онкозахворюваності протягом останніх років коливається від 10,2 до 13,8 випадків на 100 тис. дітей. Перше місце посідають лейкози та лімфоми (частка їх коливається від 30 до 45%), на другому місці – злоякісні новоутворення головного мозку (17-19%), на третьому місці– нефробластоми (14-15%).

На диспансерному обліку у Полтавській області станом на 01.01.2021 року перебувають 214 дітей зі злоякісними захворюваннями. В структурі злоякісних новоутворень у дітей (віком до 18 років) у 2020році перше місце займають гемобластози (93 дитини). Друге місце посідають злоякісні новоутворення головного мозку – 32 дитини. На третьому місці – нефробластоми (22 дитини). В останні роки рівень дитячої захворюваності по області становить: 2019 рік -13,3 на 100 тис. дитячого населення; 2018 рік – 17,3 на 100 тис. дитячого населення.

Ніхто не застрахований від хвороби стовідсотково. Але можна збільшити шанси на одужання, якщо дізнатися про рак якомога раніше. Онконастороженість стає обов’язковою частиною турботи про дітей як у лікарів, так і у батьків. Симптоми раку часто нагадують поширені дитячі захворювання. Останні роки все частіше захворювання розпочинається та протікає безсимптомно. Педіатру, сімейному лікареві потрібно ретельно збирати анамнез та оглядати дитину з обов’язковою пальпацією периферичних лімфатичних вузлів, призначати необхідні обстеження, направляти на консультацію до гематолога або онколога для уточнення діагнозу та вирішення подальшої тактики лікування в профільному відділенні. Діагностувати рак завжди складно. Ніхто не вимагає від педіатрів вміти лікувати рак, нехай педіатр направить 20 дітей до онколога і помилиться у 19 випадках, але один раз не помилиться, і це допоможе врятувати дитяче життя.

Батькам варто звернути увагу на такі симптоми:

– постійна висока температура тіла більше, ніж два тижні, або підвищення температури одноденно до фебрильних цифр 2-3 рази на місяць без видимої причини;

– втрата ваги, блідість шкіри, слабкість, швидка втомлюваність, легко з’являються синці чи носова кровотеча;

– біль у кістках, суглобах, спині переважно в нічний час;

– неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, двоїння в очах, поява косоокості чи виряченості очей, головний біль більше, ніж два тижні з блюваннями чи без нього, збільшення розмірів голови;

– збільшення лімфатичних вузлів на шиї, в паху, під пахвами.

При наявності хоча б одного з симптомів потрібно негайно звертатись до лікаря.

Проблема полягає в тому, що батьки звертаються до лікарів не вчасно. Ще гірше, коли відмовляються вірити, що в їхньої дитини онкологічне захворювання, і вдаються до нетрадиційних методів лікування, тим самим втрачають цінний час. Довіра і комунікація батьків з лікарями – запорука ефективного лікування і одужання дитини.

Наталія Гурська, лікар-гематолог дитячий консультативної поліклініки КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня Полтавської обласної ради»

Напишіть відгук