Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ЗДОРОВІ ЗВИЧКИ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ – УСПІШНЕ МАЙБУТНЄ

| Коментарі відсутні

DSCN6192-scaled

Відрадно, що нині все більше наших юних співвітчизників розуміють, що життя, вільне від шкідливих звичок,  правильне харчування, оптимальна рухова активність, позитивний емоційний настрій суттєво допоможуть їм формувати ціннісне ставлення до себе, будувати власне успішне майбутнє.

Свої поглиблені знання з питань формування здорової поведінки показали учні 10 С класу ліцею №14 «Здоров’я» м. Полтави. Для них у рамках 6-го фестивалю «Майстерня міста 2021» фахівці КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я», як один із партнерів, провели квести «Зроби плакат «Кидай курити!» та «Тарілка здорового харчування – що ти про це знаєш?».

Юні полтавці жваво змагалися на двох локаціях, розподілившись на 2 веселі команди. Перша, складаючи плакат «Кидай курити!», методом мозкового штурму розвінчувала міфи про куріння. Приміром, на міф «Сигарети допомагають розслабитися», вони мали знайти правильний антиміф, який звучить: «Нікотин має збуджувальний ефект на нервову систему, а не заспокійливий». Жовту картку з міфом «Куріння – це звичка», діти перекрили блакитною: «Куріння – це не звичка, а залежність». Міф: «Електронні сигарети – ефективний спосіб кинути курити», вони правильно спростували ствердженням: «Використання електронних сигарет сприяє залежності від куріння». Міф: «Тривалість життя курців більша» – антиміфом: «Куріння є фактором ризику серцево-судинних захворювань та скорочення тривалості життя». Міф «Куріння кальяну не шкідливе», правдою: «1 година кальяну дорівнює 20 викуреним сигаретам. Через кальян передаються інфекційні захворювання (туберкульоз, вірусні гепатити)». За допомогою таких карток з  міфами- антиміфами про куріння та зображенням хвороб, що воно викликає, учні мали змогу отримати й нові для себе знання.

Те ж саме стосується й правил здорового харчування. На іншій локації команди складали «Тарілку здорового харчування», обираючи для неї корисні для здоров’я продукти (приміром: овочі, фрукти, бобові, морепродукти тощо). Окремо вилучали шкідливі, наприклад: чіпси, цукор, солодкі газовані напої,  копченості, продукти з трансжирами тощо. Діти продемонстрували свої знання щодо формування правильної харчової поведінки, індексу маси тіла як оптимального показника для оцінки ризиків для здоров’я.

Переможці та учасники отримали смачні та корисні призи – фрукти.

Слід зазначити, що викладачі та учні ліцею №14 «Здоров’я» – наш давній партнер та базовий заклад м. Полтави щодо створення сприятливих умов для впровадження здорового способу життя в учнівському середовищі. Оптимальна організація процесу навчання та відпочинку учнів ліцею «Здоров’я» – взірець для наслідування у формуванні здорової поведінки підростаючого покоління.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Напишіть відгук