Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

МУСИМО ЗВИКНУТИ ЖИТИ ПО-НОВОМУ: ДИСТАНЦІЯ, МАСКА, ГІГІЄНА

| Коментарі відсутні

zmi-10-1-scaled

Про це йшлося на черговому пресбрифінгу 10 листопада в Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА. Директор Департаменту Віктор Лисак навів останню статистику захворюваності, показники вакцинації та останні новації карантинних вимог.

За останню добу у 12 регіонах області зареєстровано 1591 підтверджений випадок коронавірусної хвороби. Найбільше – у Полтаві – 467, Кременчуці – 207, Полтавській ТГ – 125, а також у Чорнухах – 102 та Лубнах – 98. Маємо черговий добовий антирекорд – 45 летальних випадків.

Станом на ранок 10 листопада хворіють 852 дітей, що на 82 більше проти попередньої доби. На цей час лікуються від COVID-19 17 тисяч 257 мешканців області, з них у стаціонарних відділеннях – 1338. На штучній вентиляції легень перебуває 112 пацієнтів. Завантаженість ліжок становить 62,7 відсотка. Відповідним розпорядженням до переліку закладів, де лікують пацієнтів із коронавірусною хворобою додано Диканську лікарню планового лікування.


Віктор Лисак

Визначено два заклади для лікування вагітних із ковідом – Обласний перинатальний центр у Полтаві та Правобережна лікарня у Кременчуці. За останню добу в Правобережній лікарні від ковіду померла породілля. Дитину вдалося врятувати. Усі летальні випадки детально аналізуються. Помирають переважно пацієнти віком старше 60 років, невакциновані, зі складними супутніми патологіями.

Набув чинності наказ МОЗ України про відсторонення від роботи невакцинованих працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, освітян. Згідно з рішенням комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій обмеження жорсткішають. Національна поліція буде ретельно перевіряти правила перевезень пасажирів у громадському транспорті.

«Нам доводиться жити по-новому, дбати про власний захист і те, як не заражати інших. Жодні обмеження не будуть результативними, доки кожен не усвідомить елементарного: дотримуватися півтораметрової дистанції у місцях скупчення людей, якомога частіше мити чи обробляти антисептиком руки, носити маски у громадських місцях», – зазначив директор Департаменту.

«Ми проводимо моделювання COVID-мережі на випадок вкрай критичної ситуації, – пояснив Віктор Лисак. – Сьогодні в області для пацієнтів із коронавірусом є 2274 ліжка, з них 97,8 відсотка – 2224 ліжка – забезпечені киснем. Додаються ще 40 ліжок у Диканці. У подальшому, за потреби, можна перепрофілювати більше ліжкового фонду під ковід уже задіяних закладів та залучити ще 6 лікарень (400 ліжок)».

За словами Віктора Лисака, наразі показник вакцинації в області – 35,8 відсотка. Двома дозами щеплено 370395 полтавців, однією – 500867. Якщо докласти зусиль і вакцинувати по 10-12 тисяч полтавців щодня, є всі шанси незабаром досягти 50-відсоткового рубежу. Хоча для створення колективного імунітету потрібно вакцинувати, як мінімум, 70 відсотків мешканців області.

Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Лисак повідомив: «Після проведених заходів фахівцями Департаменту охорони здоров’я рівень охоплення щепленнями працівників Полтавського національного педагогічного університету склав 96,5 відсотка, Шишацької гімназії – 95,4. Учора Полтавщина отримала по 17 тисяч доз вакцин Модерна та Пфайзер. Відсторонені від роботи 249 нещеплених працівників шкіл та 141 співробітник дошкільних закладів».

Як розповіла спікер заходу Ніна Дурдикулиєва, один пацієнт із «Дельтою» може інфікувати від 10 до 15 людей. Кожен із них стає заразним уже на третю-четверту добу після інфікування. Майже всі сплески захворюваності у громадах пов’язані з масовими заходами (весілля, свята, похорони тощо). Тому головне завдання – перервати ланцюжки передачі інфекції, менше контактувати, виконувати всі карантинні вимоги.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я»

Напишіть відгук