Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ОСНОВА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ – ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

| Коментарі відсутні

здорова їжа заставка

Із харчуванням пов’язані всі життєво важливі функції організму. Воно – джерело розвитку тканин і клітин, їх постійного оновлення, насичення людини енергією. Неправильне харчування – як надмірне, так і недостатнє – здатне завдати істотної шкоди здоров’ю людини в будь-якому віці.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЗДОРОВОГО ТА ПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

«Тарілка здорового харчування»

Намагайтеся щодня споживати корисні продукти з усіх груп: овочі, фрукти та ягоди, бобові, яйця, рибу, м’ясо, корисні жири та олії, горіхи та насіння, цільнозернові, молочні та кисломолочні продукти.

tarilka

Пийте достатньо води

Візьміть за правило протягом дня випивати не менше 1,5-2 л води: некип’яченої (очищеної за допомогою фільтра) чи мінеральної столової. Але слід пам’ятати, що чай, кава та соки не замінюють воду. У спеку, під час фізичного навантаження, після вживання багатої на білки їжі води треба пити більше.

Готуйте їжу правильно

Надайте перевагу таким способам приготування: варіння, запікання, тушкування, приготування на парі. Правильна теплова обробка – запорука збереження цілісної структури продуктів. А от від смажених продуктів варто взагалі відмовитися.

Їжте повільно

Їжу слід ретельно пережовувати. Процес перетравлення починається вже в ротовій порожнині: ферменти, які виробляють слинні залози, сприяють розщепленню та початковому знезараженню їжі. Заковтування їжі без пережовування веде до надмірного вживання їжі, оскільки почуття насичення пов’язано з рецепторами ротової порожнини.

Зменшіть кількість солі

Потрібно вживати якомога менше солі. Її надлишок сприяє затримці рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску. Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську. Для порівняння: у кухонній солі лише два мікроелементи: натрій і хлор, тоді як у морській їх близько 90.

Менше солодкого

Цукор – це джерело пустих калорій, що не містить поживних речовин. Рекомендується відмовитися від споживання цукру та солодощів взагалі. Краще надати перевагу фруктам, ягодам і меду.

Дотримуйтеся режиму

Нерегулярний прийом їжі може призводити до порушення травлення. Раціональним є п’ятиразове харчування, приблизно в один і той самий час. Краще їсти кілька разів на день потроху, ніж наїстися досхочу один раз.

Обирайте здорові перекуси Як перекус чудово смакуватимуть фрукти та сухофрукти, горіхи, натуральний йогурт без наповнювачів, а також власноруч приготовлений сандвіч із корисних інгредієнтів.

Не забувайте рухатися

Важливе доповнення до здорового раціону – фізична активність. Якщо на спорт часу зовсім немає, то прогулянки пішки на свіжому повітрі, ранкову пробіжку, зарядки вранці ніхто не відміняв. Ходіть більше, позбавтеся від звички проїжджати одну-дві зупинки транспортом, будьте рухливими.

Плануйте меню й економте час

Плануйте меню заздалегідь на тиждень. Робіть запаси їжі. Достатньо виділити один день на тиждень і підготувати необхідні складові для будь-яких страв. Після цього можна розкласти інгредієнти в різних комбінаціях по ланч-боксах на кожен день.

Правильне харчування — це вживання різноманітних продуктів, що дають усі необхідні поживні речовини: білок, вуглеводи, жири, воду, вітаміни та мінерали. Достатня кількість кожного з елементів забезпечує належне функціонування усіх систем органів та збереже їх здоровий стан.

При правильному харчуванні важливо зосереджуватись на загальному раціоні, а не на окремих речовинах. Жоден окремий поживний елемент не зробить людину здоровою, тому потрібно дотримуватись різноманітного та комплексного харчування.

Здоров’я буде міцним, якщо задовольняти потреби організму корисними продуктами. Але важливим є не лише те, що ми їмо, але і як це робимо. Вживати їжу варто тільки сидячи за обіднім столом. Це допоможе зосередитись на процесі, активувати функцію травлення та насититись стравою. Виділяйте достатньо часу на їжу: пів години на основну страву та 15 хвилин, щоб підкріпитись.

Не варто купувати та тримати вдома шкідливі продукти. Це вбереже від порушення правил, якщо сили волі недостатньо. Перекушувати потрібно лише тоді, коли справді голодний. Щоб переконатись у цьому, слід спершу випити склянку води, і якщо бажання підкріпитись не зникло через 10 хвилин, можна з’їсти невелику порцію фруктів чи горіхів.

Правильне харчування – це не обмеження чи постійний контроль над собою. Це спосіб життя, який збереже здоров’я і продовжить роки активності.

Щоб почати харчуватись правильно, важливо усвідомити, що нездорова їжа справді руйнує здоров’я та загрожує життю. Спершу слід відмовитись від покупки готових продуктів на користь свіжих овочів, м’яса та риби. Перероблені товари зазвичай містять шкідливі домішки, велику кількість солі та цукру. Під час приготування страв варто надати перевагу запіканню та варінню, а не смаженню, або ж використовувати мінімум олії. Жирне та червоне м’ясо варто замінювати більш пісними варіантами, наприклад, курятиною, рибою чи бобовими.

Найголовніше – ввести у раціон більше овочів. Вони можуть стати не лише салатом, але й гарніром чи основною стравою. Фруктами, горіхами та сухофруктами варто замінити традиційне печиво і солодощі. Купуючи готові продукти, перевіряйте їхній склад. Якщо цукор стоїть на початку переліку або в списку наявний гідрогенізований жир, краще відмовитись від товару.

Перехід на здорове харчування буде легшим та приємнішим, якщо ініціативу підтримає вся сім’я. Тоді у домі не з’явиться шкідливих продуктів, а збалансований раціон стане звичним і традиційним.

Правильне харчування є невіддільною умовою здорового способу життя. Раціональне вживання продуктів допоможе досягнути високої працездатності та активності протягом усього життя.

Як їсти правильно?

ü Не їжте відразу після фізичних навантажень: занять спортом, важкої фізичної роботи, переохолодження або перегріву організму, а також після бурхливих емоцій.

ü Кожен прийом бажано починати із сирих овочів або фруктів. Вони стимулюють роботу травних залоз, моторику шлунково-кишкового тракту, сприяють нормалізації мікрофлори кишечника.

ü Ретельно пережовувати їжу, що полегшить роботу всім іншим відділам травного тракту.

ü Їсти не поспішаючи, робити перерви між стравами.

ü Не вживати холодну (значно нижче кімнатної температури) і гарячу їжу й напої. Небажано поєднувати в одному прийомі їжі холодні і гарячі страви.

ü Відразу після їжі не братися за роботу, а трохи дати організму відпочинок.

Правильне харчування є необхідною складовою здорового та довгого життя. Воно вбереже від хронічних захворювань та забезпечить хороше самопочуття.

Правил здорового харчування дотримуватись не настільки складно, як видається спочатку. Просто усвідомте, що правильне харчування повинне стати частиною здорового способу життя, вашою позитивною звичкою, а не тимчасовою дієтою. Яке б меню ви не обрали, старайтесь харчуватись здорово, різноманітно та збалансовано!

Володимир Вовк, лікар-терапевт КНП «Кобеляцька міська лікарня»

Напишіть відгук