Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ІМУНОПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

| Коментарі відсутні

ІМУНІЗ

Триває Всесвітній тиждень імунізації

Інфекційні хвороби є невід’ємною частиною нашого життя. Протягом всієї історії існування людства одні захворювання і збудники інфекцій змінювалися іншими, паралельно виникали нові проблеми їх профілактики. Ризик зараження різними інфекційними захворюваннями залишається досить високим, а поширення хвороби деколи сягає глобальних масштабів. Тому профілактика інфекційних захворювань, як і раніше, актуальна.

Найбільш чутливим і відкритим для різних вірусів та інфекцій є дитячий організм в силу ще недостатньо розвиненого імунітету і низької опірності вірусно-мікробним атакам. Найчастіше піддаються впливу інфекцій дихальна і травна системи дитини. При цьому чим молодша дитина, тим більше ризик зараження або розвитку різних ускладнень хвороби.

Профілактика інфекційних захворювань у дітей ділиться на два види: специфічну і неспецифічну.

Специфічна профілактика, що передбачає проведення спеціальних медичних заходів, буває двох видів:

-                  пасивна, тобто, профілактика захворювань шляхом введення в організм вже готових імунних сироваток, глобулінів та інших спеціальних компонентів, що підвищують захисні сили організму;

-                  активна, тобто, профілактика захворювань шляхом стимуляції вироблення в організмі імунних тіл шляхом введення вакцини.

Сьогодні профілактичні щеплення чи імунопрофілактика є основним способом запобігання різних інфекційних захворювань у дітей. Але в той же час щеплення є предметом безперервних суперечок, як серед медиків, так і серед батьків.

Імунопрофілактика в нашій країні регулюється законом “Про імунопрофілактику інфекційних захворювань”, прийнятим у 1998 році. Закон передбачає проведення безкоштовної вакцинації дітей відповідно до затвердженого календаря щеплень на добровільній основі. За своє здоров’я і здоров’я своїх дітей несуть відповідальність батьки.

Ставлення до щеплень і імунопрофілактики в цілому є справою індивідуальною, і кожна окрема сім’я має право вирішувати, чи робити щеплення своїм дітям чи ні. Однак слід знати, що від деяких хвороб, таких як, наприклад, кір, краснуха, поліомієліт такого ж дієвого захисту ще не придумано.

Незалежно від ставлення до вакцинації, існують деякі правила проведення неспецифічної профілактики інфекційних захворювань у дітей.

Головним правилом профілактики інфекційних захворювань є також дотримання особистої гігієни. З самого дитинства потрібно привчати дитину мити руки перед їжею і після туалету, мати особистий рушник і зубну щітку. Необхідно проводити загартовування дитини, частіше бувати з нею на свіжому повітрі, правильно харчуватися і стежити за фізичним розвитком дитини. Всі ці заходи значно підвищують шанси дитячого організму при боротьбі з вірусами і мікробами.

Для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту не рекомендується використовувати сиру воду з-під крану, краще подбати про наявність у будинку кип’яченої або купованої води, яка буде зберігатися у надійно закритому посуді. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити, а краще навіть облити окропом.

Необхідно ретельно стежити за чистотою в приміщеннях, де перебувають діти, контролювати температуру, як можна частіше провітрюючи приміщення. Найоптимальнішою температурою для дітей є 18-20° С, а духота і сухе повітря лише сприяють розмноженню вірусів.

Запорукою здоров’я в дитячому віці є грудне вигодовування, тому необхідно як можна довше підтримувати лактацію. Крім того, доведено, що діти на природному вигодовуванні і надалі мають сильнішу опірність інфекціям, ніж діти — на штучному, тому що разом з материнським молоком вони отримали антитіла, що перешкоджають розвитку багатьох інфекційних захворювань.

Ганна Денисовець, лікар-педіатр КП «КНП Лубенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Напишіть відгук