Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

Ситуація щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції

| Коментарі відсутні

За даними ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», на Полтавщині продовжується сезонний ріст захворюваності на гострі респіраторні інфекції, показник нижче за епідпороговий в усіх містах та районах.

За минулий тиждень в області на гострі респіраторні інфекції захворіло 6 тисяч 406 осіб, захворюваність за тиждень зросла на 9%, показник захворюваності склав 447,6 на 100 тисяч населення (нижче за епідпороговий на 14% та нижче захворюваності за аналогічний тиждень минулого року).

Дітей захворіло 4361, що складає 68% від усіх захворілих (питома вага звичайна для області).

Госпіталізовано 257 хворих, що складає 4% від кількості захворілих.

В області розпочата імунізація проти грипу – раніше, ніж в попередні роки.

8 порад педіатрів: як уберегти дитину від застуди

1. Щеплення. Протистояти вірусу можуть антитіла, які з’являться в організмі внаслідок того, що: 1) ви вже перехворіли; 2) ви зробили щеплення. Сучасні вакцини захищають від усіх варіантів вірусу грипу, актуальних на даний момент. Прищеплення від респіраторних вірусів у першу чергу рекомендується: дітям від 0,5 року до 2 років, людям старше 65 років, людям з хронічними хворобами та імунодефіцитом, вагітним. Прищепившись, ви не тільки вбережете себе, але і не зможете заразити іншу людину.

2. ГРВІ та грип – це хвороби, які потрібно лікувати, тому всілякі «народні засоби», як в профілактиці, так в лікуванні, – вельми сумнівні заходи, оскільки їх ефективність не доведена.

3. Маска. Головний канал передачі вірусу – ніс і рот. Носіння маски рекомендовано тільки для вже хворих, для здорових людей вона не потрібна.

4. Ще один канал передачі вірусу – руки. Навчіть дітей не чіпати своє обличчя, часто мити руки, користуватися вологими дезінфікуючими серветками.

5. Вологість повітря. Сухе тепле і нерухоме повітря – для вірусу найбільш сприятливе середовище. Вірус відразу втрачає свою активність в рухомому прохолодному і вологому повітрі. Щоденні прогулянки на свіжому повітрі – обов’язкова умова профілактики ГРВІ у дітей. Не нехтуйте регулярними провітрювання і вологим прибиранням в приміщенні, де знаходиться більшу частину часу дитина. Оптимальна температура повітря – 18-20°С, вологість 50-70%. Зволожувач для повітря в дитячій кімнаті вітається.

6. Збалансований раціон харчування – основа для формування міцного імунітету. Правильне харчування має на увазі щоденне споживання овочів і фруктів (сирих і термічно оброблених), злаків, м’яса, риби, молочних і кисломолочних продуктів. У щоденному меню вкрай небажаними є напівфабрикати, продукти з барвниками і некорисні снеки (чіпси, сухарики і т.д.).

7. Прийом спеціальних вітамінно-мінеральних комплексів, які забезпечують заповнення всіх необхідних організму мікро- і макроелементів, допоможе захистити дитину від вірусів.

8. Щоб уникнути прогресування захворювання і розвитку ускладнень, при перших ознаках хвороби звертайтеся до фахівців в дитячі поліклініки.

Напишіть відгук