Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я – НОВЕ РОЗУМІННЯ, НОВА НАДІЯ

| Коментарі відсутні

Україна перебуває в процесі впровадження важливих реформ у галузі охорони здоров’я. Чітко окреслена підвищена зацікавленість серед державних та міжнародних установ, проявився усвідомлений суспільний запит у покращенні послуг з охорони психічного здоров’я.В Україні працює централізована система охорони психічного здоров’я, яка успадкувала організаційну структуру, а також стратегії та практики радянської системи з усіма її перевагами та недоліками. Вона залишається переважно сфокусованою на біомедичних підходах, які реалізуються в основному в стаціонарних відділеннях психіатричних та наркологічних закладів охорони здоров’я, пацієнти яких мають високий рівень сегрегації та стигматизації. Прослідковується недостатня кількість послуг з охорони психічного здоров’я на рівні громади, а також обмежене надання послуг з охорони психічного здоров’я та підтримка фахівцями інших медичних професій, такими як терапевти та сімейні лікарі. Питання інтеграції психічного здоров’я в систему первинної медичної допомоги, впровадження нових технологій охорони психічного здоров’я на вторинному та третинному рівні особливо стало нагальним у зв’язку з конфліктом на Сході країни, а також із появою нових проблем сучасного суспільства: перевтоми від швидкої зміни подій та інформації, зростання розладів піл впливом довкілля, хвороб, пов’язаних з загальним старінням населення, погіршенням здоров’я дітей та підлітків.

Стратегії охорони психічного здоров’я потребують міжгалузевої та внутрішньогалузевої взаємодії та повинні передбачати заходи з урахуванням можливостей багатьох секторів та фахівців різного профілю.

З метою створення цілісної, ефективної системи охорони психічного здоров’я, яка буде функціонувати в єдиному міжвідомчому просторі медичних закладів Полтавської області, спеціалістами Тренінгової платформи «Центру психічного здоров’я» Комунального підприємства «Полтавська обласна клінічна психіатрична лікарня ім. О.Ф.Мальцева Полтавської обласної ради» організовано три тренінгових дводенних цикла на тему «Система охорони психічного здоров’я в Україні. Мультидисциплінарний підхід у парадигмі сучасних змін».

Наприкінці жовтня поточного року у місті Миргороді відбувся перший тренінг, в якому взяли участь лікарі-психіатри, психологи, психотерапевти, медичні сестри, сімейні лікарі, керівники медичних закладів КНП Шишацької, Зіньківської, Миргородської центральних районних лікарень, КП «Лубенський обласний госпіталь для ветеранів війни ПОР», КНП «Лубенський районний Центр ПМСД».

Під час тренінгу було розглянуто питання переваг мультидисцип-лінарного підходу у наданні комплексної психіатричної (психотерапевтичної) допомоги населенню області з вирішенням у межах компетенцій закладів охорони здоров’я всього блоку проблем, наявних у пацієнта – медичних, психологічних, соціальних, побутових та інших – з використанням діагностичних, лікувальних, реабілітаційних технологій, спрямованих на відновлення особистісного і соціального статусу людини.

Особливу увагу було приділено організації процесу медико-психосоціального процесу на всіх етапах (амбулаторному, напівстаціонарному і стаціонарному) і на всіх рівнях (районному, обласному) в умовах сьогодення. В атмосфері підвищеної зацікавленості було обговорено для подальшого розроблення та впровадження на рівні області алгоритму перенаправлення осіб, які потребують соціальної, психологічної або психіатричної допомоги із включенням до цього алгоритму всіх зацікавлених сторін – місцевих органів самоврядування, закладів охорони здоров’я різних форм власності, установ соціального захисту населення, громадських та благодійних організацій тощо.

Учасники тренінгу одноголосно підкреслили необхідність налагодження ефективної комунікації фахівців та управлінців, залучених до надання послуг з охорони психічного здоров’я, прикладом якої може вже стати досвід проведення аналогічних тренінгів на постійній основі, до яких будуть залучатися фахівці інших медичних закладів області.

У процесі роботи було підтверджено колегіальне розуміння необхідності створення мультидисциплінарної бригади у складі психіатра, психолога, психотерапевта, медичної сестри, соціального працівника, ерготерапевта у кожному медичному закладі області.

Наступний тренінг заплановано провести наприкінці листопада у м. Горішні Плавні, в якому візьмуть участь 36 фахівців медичних закладів області.

20191031_111536-min 20191031_110826-min 20191031_110801-min

 

Наталія Супруненко, начальник «Центру психічного здоров’я» КП «Полтавська обласна психічна лікарня ПОР», практичний психолог

Напишіть відгук