Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ВАКЦИНУЙТЕСЬ І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

| Коментарі відсутні

Кілька запитань до Ольги Бастаногової, лікаря-імунолога Полтавського обласного центру дитячої імунології, заступника головного лікаря КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня».

Ольго Вазгенівно, чи є обов’язковим в Україні щеплення проти вірусного гепатиту?Ольга Бастаногова

На жаль, вакцини проти гепатиту С не існує, але вона в розробці вже багато років. Вакцина проти гепатиту В в Україні введена до Національного календаря щеплень із 2000 року, тому всі діти, народжені після цього, вакциновані проти гепатиту В. Згідно з Національним календарем щеплень, необхідно ввести три дози вакцини. Тоді у 99 відсотках випадків виробляється імунітет проти цієї хвороби, що захищатиме дитину все її життя. Щеплення проти гепатиту А, на жаль, до Національного календаря щеплень поки що не входить.

Чи достатньо вакцин в Україні і, зокрема, в Полтавській області, для забезпечення потреб населення?Оля2

Вакцина Еувакс проти гепатиту В є в достатній кількості у всіх закладах охорони здоров’я Полтавської області. Вона закуплена державним коштом і щеплення можуть отримати діти до 16 років згідно з Національним календарем. Проти гепатиту В в аптечній мережі є також вакцина Енджерікс бельгійського виробництва.

Вакцина, сумісна від гепатитів А і В, називається Твінрікс. Проти гепатиту А – Хаврикс. Але, на жаль, у Національному календарі немає щеплення проти гепатиту А. Щоб зробити це щеплення, батьки можуть придбати вакцину за власний кошт. Вакцинація проти гепатиту А проводиться двічі і дає імунну відповідь на 99 відсотків.

Чи загрожує щеплення проти вірусного гепатиту якимись серйозними побічними реакціями?

Що стосується несприятливих подій після імунізації, хочу батьків заспокоїти. Вакцина проти гепатиту дуже безпечна, практично ніколи ніяких побічних реакцій не буває. Але якщо у вашої дитини підвищиться температура, з’явиться незначний біль у місці введення вакцини, це є нормальна реакція після щеплення. Тож вакцинуйтеся і будьте здорові!

Напишіть відгук