Основним проявом гіпертонічної хвороби є підвищення артеріального тиску (тиску крові в артеріях). При підвищенні тиску зростає навантаження на серце, судини і інші органи, виникають ускладнення у вигляді інфаркту, інсульту та ниркової недостатності. Головні болі при гіпертонічній хворобі можуть з’являтися в будь-який час доби, але один з характерних ознак – виникнення їх в ранкові години. Як правило, це незначна тяжкість в області потилиці або більш виражені відчуття. І саме головний біль є найчастішою скаргою при зверненні до лікаря з приводу артеріальної гіпертензії.
Основні симптоми гіпертонічної хвороби:
- інтенсивний біль або значний дискомфорт за грудиною чи в ділянці серця;
- нудота та блювання;
- інтенсивний головний біль, який супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору;
- головокружіння;
- мерехтіння «мушок» перед очима;
- шум та дзвін в ушах;
- хиткість при ходьбі;
- збільшення серцебиття;
Як лікувати гіпертонічну хворобу?
Найкращий спосіб запобігти гіпертонічним кризам – ефективна взаємодія з лікарем. Тільки фахівець може підібрати лікування, яке допоможе контролювати хворобу, не потрібно займатися самолікуванням. Якщо гіпертонічну хворобу діагностовано, то важлива складова лікування – підбір та постійний прийом антигіпертензивних препаратів. Гіпертонічна хвороба потребує постійного прийому препаратів, доза яких може коригуватися залежно від стадії захворювання. Хворі повинні перебувати на диспансерному обліку у кардіолога та у сімейного лікаря з обов’язковим щорічним обстеженням.
Немедикаментозні методи терапії артеріальної гіпертонічної хвороби – це, в першу чергу, корекція способу життя.
Рякомендації пацієнту з гіпертонічною хворобою:
- обмежити споживання кухонної солі, до 5 грамів на день;
- зменшити вагу при надмірній масі тіла;
- обмежити вживання алкогольних напоїв;
- зменшити вживання жирної їжі, солодощів;
- відмовитися від шкідливих звичок: куріння та алкоголь, вживання кави;
- частіше відпочивати та уникати стресових ситуацій;
Складові дієти при гіпертонічній хворобі:
- злаки і зернові продукти – цілісний пшеничний хліб, хліб грубого помелу, крупи і рослинні волокна;
- овочі – помідори, картопля, морква, горох, гарбуз, кабачки, брокколі, ріпа, листова капуста, шпинат, квасоля (боби);
- фрукти – абрикоси, банани, фініки, виноград, апельсин, грейпфрут, манго, диня, персики, яблука, сливи (чорнослив), родзинки, полуниця і мандарини;
- продукти з низьким вмістом жиру та знежирені молочні продукти – знежирене або 1% -ве молоко, знежирена сироватка або йогурт, частково знежирений сир;
- горіхи, насіння – мигдаль, фундук, арахіс, волоський горіх, насіння соняшнику.
Які мікроелементи, вітаміни та продукти харчування, корисні гіпертонікам:
- калій містять такі продукти, як курага, горіхи, родзинки, чорнослив, апельсин, мандарин, банани, гарбуз, капуста, яблука, буряк, редька;
- магній – квасоля, зелених горох, інжир, фініки, пшениця, хліб з муки грубого помолу, горіхи, пшоно;
- вітамін В – мука грубого помолу, крупи, кукурудза, молочні продукти, яйця, морепродукти, бобові, риба, зелені овочі;
- харчові волокна – овочі, фрукти, цільне зерно, борошно грубого помолу, висівки, злаки).
Альона Баденко, завідувач Котелевської АЗПСМ №4, лікар загальної практики – сімейний лікар