Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

У перспективі – створення на Полтавщині обласного перинатального центру

| Коментарі відсутні

Полтавську область включено до Національного Проекту «Нове життя. Нова якість охорони материнства та дитинства», що реалізується за ініціативи Президента України Віктора Януковича. Проектом передбачено створення на Полтавщині регіонального високотехнологічного перинатального центру на 2013 рік. У цьому центрі будуть вирішуватися проблеми вагітних украй високого ступеня акушерського та перинатального ризику, з важкою екстрагенітальною патологією, надаватися спеціалізована допомога гінекологічним хворим.

Щоб заздалегідь підготуватися до такого важливого Проекту та визначити етапи його реалізації голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко відвідав два відділення обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського. У відділеннях перинатальної патології та екстрагенітальної патології вагітних акушерська допомога надається на 50 ліжках, в тому числі 23 ліжка – для вагітних. Це дозволяє надавати допомогу біля 2000 вагітним із міст та районів полтавського краю, в тому числі рододопомогу біля 1600 вагітним протягом року.

Відділення мають статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Після їх відкриття у 2008 році, значно поліпшилися умови праці медичних працівників та перебування пацієнтів, з’явились індивідуальні пологові зали та для партнерських пологів, палати для сумісного перебування матері та дитини. Завдяки впровадженню в практику досягнень доказової медицини у вигляді клінічних протоколів та сучасних перинатальних технологій вдалося досягти найнижчого в державі показника дитячої смертності. За рахунок активного ведення 3-го періоду пологів до 1,0% знизилася кількість післяпологових кровотеч. Зменшилися і кількість випадків використання препаратів крові та кровозамінників, а також використання медикаментів у 12 разів. Тепер до 75% збільшився відсоток допомоги мешканкам сільської місцевості.

Проте у цих відділеннях відсутні умови для надання невідкладної допомоги новонародженим, у зв’язку з чим усі діти у нестабільно важкому стані транспортуються до відділень інтенсивної терапії новонароджених обласної дитячої клінічної лікарні, що значно ускладнює кінцеві результати лікування цих немовлят. Подальше лікування та реабілітація новонароджених проводиться у обласній дитячій клінічній лікарні.

Після огляду відділень, Олександр Удовіченко поцікавився думками з приводу створення на Полтавщині такого центру у фахівців Головного управління охорони здоров’я, керівників лікувально-профілактичних закладів та науковців ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія».
Начальник Головного управління охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак зазначив:

– Розташування необхідних лікувально-діагностичних служб у різних кінцях обласного центру є досить незручним для вагітних та інших жінок, які приїздять з районів області. Крім того, в ряді приміських районів функціонують малопотужні пологові стаціонари (Решетилівська, Чутівська, Диканська, Машівська центральні районні лікарні, де протягом року проводиться 150-200 пологів). Це є небезпечним як для роділь, так і для новонароджених та складає у 2-3 рази вищу собівартість пологів, ніж у пологових стаціонарах із кількістю пологів понад 400.

За словами керівника полтавської медицини Віктора Лисака, задля інтегрованого підходу до надання високоспеціалізованої медичної допомоги вагітним, роділлям та новонародженим на Полтавщині виникла необхідність об’єднання підрозділів та служб допомоги вагітним, роділлям та новонародженим із міст та районів області в одному спеціалізованому закладі – обласному перинатальному Центрі.

Як сказала Ганна Шкоденко, головний позаштатний акушер-гінеколог ГУОЗ, структурна реорганізація медичної допомоги матерям та дітям напрошується сама собою, адже жінки бажають народжувати у більш комфортних сучасних умовах високоспеціалізованого закладу.

Проаналізувавши всі «за» та «проти», учасники наради дійшли спільного висновку, що для того, аби забезпечити безпечні умови для роділь та новонароджених на третинному рівні, вкрай необхідно створити обласний перинатальний Центр у складі багатопрофільної лікарні на 4500-5000 пологів (70-80 пологових ліжок та 25-30 ліжок патології вагітних).

– Думаю, що у нас є всі можливості побудови такого центру, – зазначив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, – Важливо попередньо вирішити питання співфінансування та ретельно розробити відповідний план дій. Для того, щоб ми змогли вголос про це заявити, нам треба зрозуміти і вибудувати підхід, який би відповідав вимогам, що ставляться до подібних центрів.

Олександр Удовіченко поставив завдання учасникам наради прискорити підготовку до реалізації цього Проекту. Він дав доручення підготувати ретельно обґрунтовані пропозиції на наступний рік, створити відповідну робочу групу із запрошенням фахівців Міністерства охорони здоров’я та зовнішніх аудиторів, вирішити медичні, технічні та майнові питання.

Після затвердження Концепції перинатальної допомоги населенню Полтавської області, розробленої сформованою робочою групою, до Національному Проекту «Нове життя. Нова якість охорони материнства та дитинства» буде надано необхідний «пакет» документів.

Напишіть відгук