Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

Тестування на ВІЛ стає більш доступним

| Коментарі відсутні

Відтепер мешканці чотирьох районів Полтавщини: Гадяцького, Кобеляцького, Миргородського та Пирятинського, мають можливість дізнаватися про свій статус на ВІЛ. У разі виявлення його позитивного значення хворі будуть отримувати ефективне лікування на ранній стадії. Це  підвищить якість їхнього життя та убезпечить розповсюдження інфекції.

Послуга з раннього виявлення ВІЛ-інфекції у осіб з групи ризику стала більше наближеною до місця проживання жителів цих районів завдяки співпраці з Проектом USAID RESPOND. Заходи, які впроваджуються за підтримки Проекту в Полтавській області, спрямовані на удосконалення системи ВІЛ-послуг з консультування і тестування на ВІЛ за допомогою використання швидких тестів на етапах від своєчасного виявлення ВІЛ-інфекції до призначення лікування і утримання людей, які живуть з ВІЛ на терапії.

Вже пройшли навчання з консультування і тестування (КіТ) з використанням швидких тестів 86 медичних працівників закладів первинної медико-санітарної допомоги Полтавської області. Тренінги проводилися проектом USAID RESPOND у співпраці з Фондом Клінтона. Крім того, підготовлено шестеро регіональних тренерів, які надалі забезпечуватимуть потреби області у спеціалістах КіТ з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу в закладах первинного рівня надання меддопомоги.

А днями, під час відкритої зустрічі партнерів проекту USAID RESPOND з розширення доступу до консультування і тестування у зв’язку з ВІЛ у Полтавській області, закладам первинної медико-санітарної допомоги чотирьох вищевказаних районів передали швидкі тести. За їх допомогою вже до кінця 2015 року буде можливим обстеження на наявність ВІЛ-інфекції близько 800 осіб. А технічне обладнання, яке також було надано Проектом, допоможе збирати та аналізувати дані, необхідні для запровадження позитивних змін в системі надання ВІЛ-послуг.

«Фактично у будь-якій амбулаторії чи в поліклініці люди зможуть отримати ці послуги, а потім направлені для отримання допомоги» – сказав заступник директора проекту USAID RESPOND Роман Йорік.

Представниця Проекту USAID пані Джоанна Мічлер відзначила ефективну співпрацю фахівців державних та неурядових організацій Полтавщини, які займаються вирішенням проблем, пов’язаними з ВІЛ/СНІДом. У цьому вона переконалася, відвідавши Пирятинський районний Центр ПМСД, кабінет «Довіра» Пирятинської центральної районної лікарні та БО «Світло надії».  Джоанна розповіла про міжнародний досвід та плани подолання епідемії до 2020 року.

Директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак ознайомив гостей з розвитком системи надання інтегрованих послуг уразливим групам населення в процесі реформування галузі охорони здоров’я області.

Про основні виклики у забезпеченні тестуванням на ВІЛ ключових груп населення на обласному та районному рівнях поінформувала присутніх головний лікар Полтавського обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Оксана Даниленко.

Лікар-інфекціоніст кабінету довіри Миргородського ЦРЛ, тренер з КіТ Лілія Горобець ознайомила з результатами тренінгів із використання швидких тестів для закладів ПМСД.

Про перші результати та досягнення  проектів з покращення якості у Полтавській області розповіла заступник головного лікаря Полтавського обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом  Світлана Нестеренко.

Від імені всіх полтавців представникам Проекту подякував  заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло. Він назвав дуже важливою цю зустріч, оскільки за рік на Полтавщині реєструється близько 500 осіб з ВІЛ, а 100 помирають від цієї хвороби.  Олег Євгенович висловив впевненість у тому, що надана допомога сприятиме подальшому поліпшенню доступу до тестування на ВІЛ для ключових груп населення. А відтак, реально разом отримати позитивний результат.

Напишіть відгук