Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

20 березня – Всесвітній день здоров’я ротової порожнини

| Коментарі відсутні

СТОМАТОЛОГ РЕКОМЕНДУЄ: яким би досконалим не було лікування, хвороби краще попереджувати

За даними Асоціації стоматологів України, нині практично кожен дорослий українець має карієс кількох зубів (до 12 років — по чотири-шість хворих зубів), старші за 40 років — пародонтит, який може призвести до втрати зубів у 60-70 років, а 50% тих, кому за 60 — знімні протези. Основна причина втрати зубів — низька культура догляду

Зі шкільних років ми пам’ятаємо, що нам демонстрували, як впливає захворюваність зубів на весь організм. При поганому стані нервової, ендокринної систем, шлунково-кишкового тракту більш активно руйнуються зуби та кісткова тканина, що оточує та утримує зуб. Водночас, велика кількість хворих зубів, вогнища запалення в тканинах, навколо зуба, спричинюють захворювання нирок, серця, печінки. Втрата зубів, а отже, жувальної ефективності, провокує загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Зима – пора загострень стоматологічних захворювань

У холодну пору року частота випадків загострення стоматологічних захворювань значно зростає. Через несвоєчасну санацію ротової порожнини, негативний холодовий фактор та часті інфекційні захворювання, всі хронічні захворювання зубів і тканин, що оточують зуб, мають тенденцію до прогресування. Тобто, хвороби які мали безсимптомний перебіг і про існування яких пацієнт може і не здогадуватися, починають турбувати і проявлятися у вигляді гострого болю, припухлості або різноманітних висипань на слизовій оболонці рота. Тому не слід зволікати та займатися самолікуванням і необхідно негайно звертатися за спеціалізованою допомогою до лікаря-стоматолога.

Страх болю не пускає людей до стоматолога, особливо чоловіків

За останні роки у стоматології сталася революція. Це стосується практично всього: лікування, протезування, хірургії, відновлення, реставрації зубів. Наприклад, будь-яку процедуру можна зробити без болю. І це не дрібниця: за спостереженнями стоматологів, часто страх болю не пускає людей до стоматолога, особливо чоловіків. При цьому абсолютна більшість українців мають потребу в стоматологічній допомозі: 98% (!) — у протезуванні, не менше — в лікуванні.

За кількісними показниками допомоги населенню ми відстаємо від країн Європи, США та Росії. Критично не вистачає лікарів-стоматологів у сільській місцевості.

Навіть здоровій людині треба бувати у стоматолога не рідше 1 разу на рік

Стоматологи кажуть, що профілактику треба починати з 12 місяців і дотримуватися все життя. Ідеться і про профілактичні огляди, і про лікування, і про гігієну, і про вживання достатньої кількості кальцію, вітаміну D, і про обмеження у споживанні солодощів.

Здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, до якого належить і гігієна, і харчування. Нині пересічний українець вживає 50% добової потреби кальцію, а 30% населення має дефіцит вітаміну D (який сприяє засвоєнню кальцію). Фахівці нагадують, що одним із найбільших ворогів зубів є солодощі. Тож їх споживання краще обмежити, а після вживання почистити зуби. Ця порада головним чином стосується дітей, адже стан стоматологічного здоров’я наймолодших пацієнтів лікарі оцінюють як незадовільний: рівень захворюваності українських підлітків у рази вищий, якщо порівнювати з підлітками Європи. Дітей треба виховувати, що хоч яким би досконалим не було лікування, все таки хвороби краще попереджувати.

Необхідно пам’ятати, що лікування і профілактика захворювань ясен найбільш ефективні на ранніх стадіях, при перших ознаках хвороби. Тому навіть здоровій людині треба бувати у стоматолога не рідше 1 разу на рік.

Відвідування спеціаліста обов’язкове також з метою контролю за станом порожнини рота з точки зору розвитку пухлин. Є ряд захворювань слизової оболонки порожнини рота (лейкоплакія, гіперкератоз губ, ерозивні хейліти, хронічні тріщини губ тощо), що протікають поволі і не завдають болю або інших неприємностей, але мають схильність перероджуватись в злоякісні пухлини. Своєчасне їх виявлення та лікування допоможе зберегти не тільки здоров’я, а й життя людини.

Необхідно з дитинства приділяти увагу гігієні порожнини рота, грамотно харчуватись, давати зубам жувальне навантаження, регулярно відвідувати стоматолога і ви збережете свої зуби, а значить, забезпечите здоров’я всьому організму.

 
Юлія Полуянова,
лікар стоматолог-хірург
лікувально-хірургічного відділення
КУ «Полтавський обласний центр стоматології –
стоматологічна клінічна поліклініка»

Напишіть відгук