Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ДЛЯ УСПІШНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ, ВОНО МАЄ БУТИ КОНТРОЛЬОВАНИМ

| Коментарі відсутні

Під час науково-практичної конференції фтизіатричної служби області у конференц-залі Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру було підведено підсумки роботи за І півріччя 2018 року.

У конференції взяли участь керівники та завідувачі відділеннями протитуберкульозних закладів області, районні лікарі-фтизіатри та медичні працівники фтизіатричних кабінетів.

Головний лікар обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Володимир Печериця презентував Карту-план захворюваності вперше виявлених хворих на туберкульоз за 6 місяців 2018 року.  Згідно карти-плану, найнижчий за середньообласний епідпороговий показник вперше виявлених хворих на туберкульоз на 100 тис. населення спостерігається у Решетилівському (7,7), В.Багачанському (12,3), Котелевському (15,4) та Чутівському (17,7) районах. Найвищий за середньообласний – у Семенівському (72,8), Чорнухинському (63,0) та Машівському (57,2) районах.

Було проаналізовано стан захворюваності на туберкульоз (нові випадки та рецидиви) за 6 місяців 2018 року: найвищі показники – в Семенівському (76,9), Чорнухинському (63) та Гадяцькому (57,6) районах.

Щодо питомої ваги виявлення хворих на туберкульоз під час профілактичних флюорографічних оглядів за цей період, то найбільше виявлено в м. Горішні Плавні – 70, В.Багачанському – 66,7 та Пирятинському – 60 районах.

За І півріччя поточного року найбільша кількість флюорографічно обстежених серед дорослих та підлітків (на 1000 населення) в Гребінківському районі  – 561,3; м. Полтаві – 424,2 та м. Кременчузі – 378,5.

Володимир Георгійович проаналізував показник охоплення туберкулінодіагностикою дитячого населення (на 1000 дітей, які підлягали туберкулінодіагностиці) за звітній період: найвищі – в Козельщинському районі – 789,7; Зіньківському – 747 та Чорнухинському (723,8) районах.

Окрім того, було проаналізовано відсоток деструктивного туберкульозу та бактеріовиділювачів серед вперше виявлених хворих на туберкульоз легенів.

Також розглянуто показники роботи протитуберкульозних диспансерів області за 6 місяців 2018 року.

Про впровадження електронних інструментів в лікувальну роботу та результати лікування хворих на туберкульоз розповіла заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Оксана Сміт. Вона проаналізувала динаміку результатів лікування чутливого туберкульозу та первинної мультирезистентності за І півріччя 2018 року в порівнянні з 2017 роком.

Також Оксана Анатоліївна поінформовала про практику лікування туберкульозу у хворих на первинній ланці надання медико-санітарної допомоги. Серед пацієнтів було проведено опитування щодо частоти зустрічей з медпрацівником для отримання ліків від туберкульозу та частоти їх прийому. 65% опитаних хворих щодня зустрічаються з медпрацівником для отримання ліків, 20% – 5 разів на тиждень. Завжди приймають ліки в присутності медпрацівника 78% пацієнтів.

Було наголошено, що для успішного лікування хворих на туберкульоз, воно має бути контрольованим. Необхідно забезпечити кожного пацієнта на амбулаторному лікуванні психосоціальним супроводом – за моніторинг лікування відповідальним залишається фтизіатр.

У планах фтизіатричної служби області: відпрацювання соціального замовлення психосоціального супроводу пацієнтів, зміцнення та поширення координованої  роботи з контактними хворими, впровадження нових протитуберкульозних препаратів.

Для застосування нових препаратів виконуватимуться 5 умов: правильний відбір пацієнтів, їхня інформована згода, лікування, засноване на рекомендаціях ВООЗ, ретельний моніторинг супутніх станів і функції життєво важливих органів та активний фармаконагляд і управління побічними реакціями.

Про дотримання стандартів інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз повідомив заступник головного лікаря з лікувальної роботи Полтавського ОКПТД Анатолій Филенко.

Завідуючий диспансерним відділенням ПОКПТД Михайло Ільченко розповів про особливості організації роботи з виявлення контактних осіб, в тому числі – у вогнищі туберкульозної інфекції, відповідно алгоритму, затвердженого наказом Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації № 725 від 30.08.2016 р.

По закінченню конференції відбулося засідання спілки фтизіатрів під головуванням зав. кафедри фтизіатрії ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія», д. м. н., професор Анатолій Ярешко.

Напишіть відгук