Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

7 КВІТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я

| Коментарі відсутні

Vsesv-den-zdor2Тема Всесвітнього дня здоров’я 2021 року – «Побудуємо більш справедливий, більш здоровий світ». Як зазначає ВООЗ, пандемія COVID-19 яскраво показала, що світ все ще сповнений нерівності. У багатьох випадках доступність якісного медичного обслуговування та можливість вести здорове життя визначаються тим, де людина народилася, де живе і працює. По всьому світу окремі групи людей недостатньо  заробляють на життя, не мають освіти, обмежені в можливості працевлаштування. У багатьох немає доступу до комфортного житла, чистої води і безпечної їжі.

Від пандемії і заходів по боротьбі з нею постраждали всі, але більше інших – вразливі верстви населення. ВООЗ закликає владу і лідерів усього світу упевнитися, що всі громадяни мають рівний доступ до медичного обслуговування, і, найголовніше – можливість вести здоровий спосіб життя.

2021 рік проголошено роком медичного і соціального працівника. Таким рішенням ВООЗ закликає віддати належне їх самовідданості в боротьбі з пандемією COVID-19.

Щодо системи охорони здоров’я в умовах пандемії найчастіше мають на увазі лікарів, медичних сестер, акушерок, санітарів, фармацевтів, фізіотерапевтів. Насправді цей список значно ширший – не можна забувати про охорону душевного здоров’я, про психотерапевтів, психологів і психіатрів. Важливий внесок роблять радіологи, лаборанти, доглядальниці і багато інших фахівців.

У ході 73-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я наголошувалося, наскільки залежать загальне здоров’я і добробут від рівня підготовки фахівців, задіяних у медичній галузі. Пандемія наочно це підтвердила всьому світу. Інвестуючи в благополуччя, освіту та справедливу оплату праці соціальних і медичних працівників, суспільство отримує дев’ятиразову вигоду від результатів їх роботи. За підрахунками Спеціальної комісії ООН, підвищення інвестицій в охорону здоров’я може дати імпульс економічному зростанню до 4% ВВП.

У багатьох країнах надання медичних та соціальних послуг все ще розглядається як одна зі статей витрат, а не як інвестиція у рівень здоров’я населення,  та, як наслідок, економічне зростання. Пандемія лише проявила існуючі проблеми: інвестиції необхідні для боротьби з неінфекційними захворюваннями, для надання первинної медичної допомоги, для забезпечення душевного здоров’я населення, охорони материнства. Особливо гостро стоять ці питання в країнах, що розвиваються.

Для підтримки працівників охорони здоров’я недостатньо оплесків і надихаючих промов. Необхідно забезпечити такий стан справ, при якому кар’єра у сфері медицини буде не лише почесною, але і бажаною з точки зору рівня життя, високої заробітної плати і перспектив розвитку.

У рамках кампанії з викорінення несправедливості важливо забезпечити, щоб медичні та соціальні працівники не піддавалися дискримінації через специфіку їхньої професійної сфери, місця проживання або статі.

Від пандемії COVID-19 постраждали всі країни, але найбільшим ударом вона стала для тих спільнот, чиє становище було вразливим ще до пандемії. Ці групи населення більше за інших схильні до ризику захворювання, мають менше можливостей для отримання якісної медичної допомоги та найсильніше страждають від негативних наслідків заходів, прийнятих для стримування пандемії.

Ці прояви нерівності не нові. Незважаючи на те, що у світі спостерігається підвищення середніх показників здоров’я, очікуваної тривалості життя і скорочення рівня передчасної смертності, ці досягнення розподілені нерівномірно між представниками різних верств суспільства всередині країн та між ними. Відмінності також спостерігаються в кожній віковій групі, з ранніх років до глибокої старості.

Саме тому ВООЗ закликає керівників забезпечити кожній людині умови життя і праці, які б сприяли підтримці здоров’я. У той же час ВООЗ нагадує керівникам про гостру необхідність відстежувати прояви нерівності у сфері охорони здоров’я і забезпечувати всім людям доступ до якісних послуг охорони здоров’я.

Отже ВООЗ закликає: приєднуйтесь до кампанії за більш справедливий, більш здоровий світ!

Щоб покласти край нерівності в сфері охорони здоров’я необхідно працювати разом і кожен може зіграти важливу роль у виявленні і викоріненні причин нерівності в сфері охорони здоров’я. Адже нерівність у сфері охорони здоров’я може призводити до інвалідності, хвороб, яких можна уникнути, до передчасної смерті.  Вона також завдає шкоди суспільству і економіці.

ВООЗ закликає підтримувати здоров’я для всіх та збільшити обсяг інвестицій у первинну медико-санітарну допомогу, щоб забезпечити загальний доступ до охорони здоров’я.

Пандемія COVID-19 продемонструвала, як вже існуюча нерівність піддала ще більшому ризику і без того вразливі співтовариства. ВООЗ підкреслює, що існує нагальна необхідність у заходах щодо захисту, тестування та лікування всього населення світу. Тільки так ми зможемо побороти пандемію. Крім забезпечення справедливого доступу до вакцин, засобів діагностики та лікарських препаратів, ми повинні зміцнювати системи охорони здоров’я. Кваліфіковані медичні кадри і надійна система первинної медико-санітарної допомоги є ключовими факторами для надання можливості людям отримувати послуги, коли і де б вони їх не потребували, якомога ближче до місць їхнього проживання.

За матеріалами ВООЗ.

Напишіть відгук