Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ФІЗІОТЕРАПІЯ – НЕВІД’ЄМНА ГАЛУЗЬ МЕДИЦИНИ

| Коментарі відсутні

фізіотерапія

8 вересня – Міжнародний день фізіотерапії

         Фізіотерапія – галузь медицини, що застосовує для лікування сукупність природних (тепло, вода, повітря, світло), штучних складових (електричний струм, магнітне поле) та фізичний вплив (масаж).

Фізіотерапія часто використовується при реабілітації пацієнтів, які отримали важкі травми, а також при лікуванні хронічних захворювань різного характеру і локалізації.

Фізіолікування постійно вдосконалюється. На сьогодні розроблено багато методик, які сприятливо впливають на відновлення організму пацієнтів навіть при найважчих і запущених  травмах. Лікувальні процедури підбираються з огляду на особливості травм пацієнта, його віку, стадії захворювання.

Показання до застосування фізіотерапії

Основними показаннями для призначення фізіотерапевтичних процедур є такі хронічні захворювання і травми:

-                     артрит і артроз;

-                     міозит, тендиніт;

-                     порушення м’язової активності;

-                     остеохондроз;

-                     кальцинати;

-                     пошкодження м’яких тканин.

 

Головним завданням фізіолікування є стимулювання захисних і регуляторних систем організму пацієнта на боротьбу з патологічними змінами, що відбулися в результаті хвороби, травми.

Основним місцем дії фізіопроцедур служать зовнішні шкірні покриви і їх рецепторні закінчення. Після нанесення на шкіру фізіотерапевтичного подразника, в ній порушуються нервові закінчення і передають цей імпульс ураженим органам, викликаючи тим самим стимуляцію кровопостачання, обміну речовин. Таким чином процедура надає болезаспокійливу дію, покращує трофіку тканин, підвищує можливості імунної системи.

Фізіотерапія: види лікування

         Основні фізіопроцедури, що застосовуються в якості відновлювальної та лікувальної терапії:

-                     УВЧ-терапія – застосовується для лікування гострих і хронічних захворювань ЛОР-органів, органів дихання;

-                     ультразвукова терапія – призначається при хворобі хребта, остеохондрозах, захворювання суглобів – артрити, артрози;

-                     лікування електродами – комбінована процедура на спеціальному апараті, що поєднує вплив спрямованим електричним зарядом і масажем;

-                     електрофорез – електролікування хворих органів гальванічними і імпульсними струмами, ведення лікарських препаратів для швидкого всмоктування;

-                     магнітотерапія – вплив магнітними імпульсами на спеціальному апараті;

-                     ударно-хвильова терапія – інноваційний, високотехнологічний метод терапевтичного впливу на різні тканини в людському організмі з метою досягнення лікувального ефекту для різного типу патологій.

 

Усі види фізіотерапевтичних процедур практично не викликають больових відчуттів, що особливо важливо пацієнтам, які отримали перелом, важкі травми. Призначають фізіотерапію для швидкого відновлення рухливості кінцівок при переломах, якнайшвидшої регенерації пошкоджених ділянок кістки і тканин, збільшення гнучкості і рухливості суглобів після зняття гіпсу. Паралельно з цим відбувається стимуляція усіх систем організму, що сприяє швидкій реабілітації у спорті та професійній діяльності.

Так, фізіопроцедури рекомендовані навіть у період загострення основного захворювання, вони швидше знімають напруженість і больові симптоми в організмі без застосування додаткових медикаментозних засобів.

Фізіотерапія сприяє якнайшвидшому відновленню фізичної та спортивної форми пацієнтів – загоєнню пошкоджених тканин, відновленню основних функцій і загальної працездатності, а також зниженню ризиків додаткових ускладнень і необхідності використання дороговартісних медичних препаратів.

Марина Глущенко, завідувач фізіотерапевтичного відділення, лікар-фізіотерапевт КП «2-а міська клінічна лікарня Полтавської міської ради»

Напишіть відгук