Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

БУДЬ АДВОКАТОМ СВОГО ЗДОРОВ’Я

| Коментарі відсутні

день серця заставка

29 вересня – Всесвітній день серця

Лікарі стверджують, що захворювання серцево-судинної системи є світовою проблемою № 1 у царині здоров’я. Не є винятком у цьому питанні і ситуація в Україні. Кількість людей, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи, в нашій країні сягнуло 25 млн чоловік. Це – більше половини населення країни!

В Україні серцево-судинні захворювання (ССЗ) щорічно стають причиною смерті 450-470 тисяч чоловік, що можна порівняти з населенням великого обласного Центру .

Чому страждає серцево-судинна система?

Однією з головних причин широкого розповсюдження захворювань серця і судин є блага цивілізації. Людство стало жити більш спокійно і сито. Малорухливий спосіб життя й достаток жирної, рафінованої їжі призводить до ожиріння і проблем з кровоносними судинами. Тому профілактика та лікування серцево-судинних захворювань тісно пов’язані з корекцією способу життя і контролю над раціоном харчування.

«Проблем, що перешкоджають нашому «здоровому» життю, значно менше, ніж думає людина. Просто іноді зручно знаходити відмовки, що виправдовують небажання напружуватися. Легше намазати маслом шматок булки, ніж зробити цілу тарілку салату. А між тим користь свіжих овочів і фруктів підтверджена серйозними науковими дослідженнями. Було встановлено, що щоденне вживання не менше семи порцій (порція – яблуко середнього розміру) такої  їжі попереджає інфаркт», – говорить лікар-кардіолог Катерина Амосова.

серце картинка

Правильне харчування допоможе в боротьбі з хворобою.

Від харчування залежить дуже багато. Правильне харчування допоможе призупинити розвиток хвороби, а неправильне — посилить її і призведе до виникнення ускладнень.

Тому контроль за дієтою при серцево-судинних захворюваннях є однією з найважливіших частин лікувального процесу. Виконання рекомендацій по харчуванню, розроблених лікарями, допоможуть вам зменшити навантаження на серцево-судинну систему, поліпшити її роботу і нормалізувати обмін речовин.

З’язок між харчуванням і здоров’ям людини доведений давно. Іноді дієтотерапія і правильна організація харчування може не тільки полегшити стан людини при захворюваннях, а й вилікувати її. Особлива дієта при серцево-судинних захворюваннях покликана очистити судини, посилити кровообіг до периферії, усунути з раціону ті речовини, що згубно впливають на функціонування серця і всього організму.

З їжі організм отримує енергію, будівельний матеріал для клітин, вітаміни і мікроелементи, воду й клітковину. Але іноді речовини, які в малих кількостях корисні, у великих – стають небезпечними для здоров’я.

Є особливий розділ в медицині – дієтологія. Багато років розроблялася система лікувального харчування для всіх груп хворих. Основна градація встановлена за 15 лікувальними столами, для яких існують певні правила, продукти, способи приготування, кількість і т.д.

Смерть від серцево-судинних захворювань займає сумне 1 місце у світі. Люди помирають найчастіше раптово, від артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту.

Правильно вибраний режим харчування здатний позбавити від захворювань у початкових стадіях, продовжити і значно поліпшити якість життя хворого.

При захворюваннях серцево-судинної системи показана дієта 10.

Харчування людини із захворюваннями повинно бути дробовим, маленькими порціями, 5-6 разів на добу. Рясний прийом їжі викликає зміщення діафрагми і чинить тиск на серце і судини, створюючи перевантаження.

Раціон повинен бути майже без солі, сіль затримує рідину в тканинах організму, створюючи набряки. При затримці рідини тиск може значно підвищуватися.

При дотриманні дієти дуже важливо зберігати посильну фізичну активність, виконувати гімнастичні вправи, ранкову зарядку, тривалі піші прогулянки на свіжому повітрі.

Для того, щоб страви випадково не пересолити, потрібно готувати їх без солі, а підсолювати порцію вже в тарілці. Салати можна їсти взагалі без солі, приправляючи лише лимонним соком.

Дієта повинна містити страви з картоплі, запеченої або звареної в шкірці – в ній міститься велика кількість калію, необхідного для живлення серцевого м’яза. Калій також міститься в абрикосах і урюку, гарбузі, капусті, родзинках, чорносливі, шипшині.

Рекомендується щодня випивати по 1-2 склянки свіжовичавленого соку з фруктів і овочів у різних поєднаннях.

Магній, також необхідний для серця і судин, у великій кількості міститься у висівках, житньому хлібі, кашах – ячній, вівсяній, гречаній, пшоняній, у моркві, буряку, зеленому салаті, петрушці, смородині, горіхах.

Потрібно майже повністю виключити з харчування міцну каву і чай, замінюючи ці напої компотами, соками, відварами шипшини, горобини.

Слід уникати рясного пиття. Загальний обсяг води за добу, включаючи рідину, що міститься в супах, фруктах і овочах, не повинен перевищувати 1-1,2 літра на добу.

У дієті для хворих із серцево-судинними захворюваннями тваринні жири слід замінювати рослинною олією, зменшуючи загальну кількість жирів. Їжу найкраще готувати на пару або запікати в духовці.

Потрібно уникати міцних м’ясних і рибних бульйонів. Переважно вживати овочевий або грибний бульйони.

М’ясо краще їсти не обсмажене, а відварне. Переважно це телятина, кролик, куряча грудка без шкірочки, м’ясо індика.

Потрібно домагатися поступового зниження маси тіла, тому що ожиріння тільки посилить перебіг хвороби.

Цукор і цукерки краще замінити кількома ложечками меду на день, сухофруктами і горіхами.

Можна влаштовувати 1-2 розвантажувальних дні на тиждень. У ці дні можна їсти нежирний сир, кефір, фрукти і свіжі соки.

У дієті потрібно обмежити страви з бобових культур – вони підсилюють газоутворення, що здавлює судини і діафрагму .

Дієта при серцево-судинних захворюваннях повинна стати способом життя хворого і виконуватися неухильно для поліпшення стану організму і продовження життя.

Ірина Рябич, лікар-кардіолог диспансерно-поліклінічного відділення КП “ПОКМКЦ ПОР” Павлівна

 

Напишіть відгук