Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЕМ

| Коментарі відсутні

алкоголь заставка

Дещо з історії алкоголю

Алкоголь – не що інше як етиловий чи винний спирт, що має вигляд безколірної прозорої рідини характерного смаку і запаху. За своєю дією алкоголь є наркотичною речовиною. Він утворюється внаслідок спиртового бродіння злаків та овочів, котрі містять цyкpисті речовини. Це жито, пшениця, картопля та інші культури.

Алкогольні напої відомі людству вже давно. Ще в сиву дaвнинy для вгамування спраги люди вживали солодкі соки винограду, кокосової пальми тощо. Свіжий сік додавав енергії, бадьорості. З часом люди виявили, що при зберіганні у відкритих жбанах солодкий сік міняв і смакові якості, і зовнішній вигляд. Після вживання перестояного соку змінювався настрій, з’являлася бадьорість, безтурботність. Наші пращури пояснювали це дією вищої сили і вважали, що стан сп’яніння – це зближення з богом.

Історично склалося так, що спочатку людина відчула на собі дію переброджених соків, і тільки значно пізніше дізналася, що цей своєрідний вплив на самопочуття та поведінку зумовлений наявністю алкоголю. Стародавні араби використовували алкоголь як ліки. Ось чому і досі вживання спиртного супроводжується побажанням “на здоров’я”.

У Древній Спарті, щоби відвернути від вживання алкоголю, молодим патриціям показували спеціально споєного раба. Огидний стан цього п’яного діяв як профілактичний засіб. Ще в давні часи люди спостерігали, що у п’яниць діти народжуються із психічними та фізичними дефектами. Древньогрецький лікар Гіппократ вважав, що причиною таких захворювань, як ідіотизм і епілепсія, є вживання вина в день зачаття. В багатьох країнах в давнину забороняли під страхом важкої кари вживати міцні напої молодятам у день весілля.

Профілактика алкоголізму

Дуже важливо поширювати серед молоді знання про негативну дію алкогольних напоїв на організм людини з точки зору загальнобіологічної (дія алкоголю на організм людини, її органи і системи); генетичної (дія алкоголю на спадковість організму, потомство); медичної (дія алкоголю на здоров’я людини і тривалість її життя); соціологічної (дія алкоголю на працездатність людини, сімейні стосунки, виховання дітей). Молоді люди мусять усвідомити, що алкоголь несумісний зі здоровим способом життя.

Не менш важливо формувати у молодих людей психологічні гальма проти наслідування дурним прикладам однолітків, батьків, знайомих.

Молодь має бути поінформована із правовими нормами боротьби з пияцтвом. Негативне ставлення до алкоголю повинно починатися ще в шкільному віці. Адже, за статистикою, більше 80% людей почали вживати алкоголь у шкільному віці.

Необхідно формувати у дітей психологічну нетерпимість до алкоголю та інших шкідливих звичок. Кожна людина повинна дотримуватися норм моралі, виконувати конституційні обов’язки, поважати права інших осіб, але критично відноситись до поступків, здійсненних людьми в нетверезому стані.

Як запобігти виникненню цієї залежності?

  1. Не долучатися до вживання алкоголю.
  2. З юних років привчатися до спорту.
  3. Тренувати силу волі, відмовлятися від пропозицій щодо вживання спиртних напоїв.
  4. Знайти собі корисні та цікаві заняття.
  5. Навчитись отримувати задоволення від тверезого спілкування.

Особистий вибір – пити чи не пити, палити чи не палити – стає наразі вибором життя. Тому необхідно мобілізувати всі можливості для допомоги молодій людині у свідомому самовизначенні.

Ольга Полях, лікар-нарколог поліклінічного відділення КНП «Чорнухинська лікарня Чорнухинської с/р»

Напишіть відгук