Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ЗА МИНУЛИЙ ТИЖДЕНЬ ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ГРВІ ЗРОСЛА НА 10%

| Коментарі відсутні

На Полтавщині станом на 29.01.2018 року, за даними ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», продовжується сезонний ріст захворюваності на гострі респіраторні інфекції, показники по області та в усіх містах і районах нижче за епідпороговий.
За тиждень в області на ГРІ захворіло 6 тисяч 31 особа, захворюваність зросла на 10%, показник склав 425,0 на 100 тисяч населення (на 42% нижче за епідпороговий). Дітей захворіло 3657, що складає 60% від усіх захворілих. Госпіталізовано 372 хворих, що складає 6% від кількості захворілих.

ІМУНІТЕТ ТА ЗАСТУДА: ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ

Чому я часто хворію на застуду? Таке запитання виникає у багатьох дорослих людей. Нормою вважається від одного до двох вірусних захворювань на рік, якщо вони проходять у сезон підвищення активності мікроорганізмів, що викликають нездужання. Більш часті застуди у дорослих – привід задуматися про стан власного організму, його захисних сил та їх зміцнення.

Маленька дитина може підхоплювати вірусні інфекції досить часто, при вступі в садок або в школу вона може хворіти приблизно 6 разів на рік, іноді й більше, і це вважається нормою. З віком кількість застуд зменшується. Це говорить про зміцнення імунітету.

1. Що таке імунітет?

Це складна і багатогранна система захисту організму від зовнішніх впливів. Він покликаний не пропускати всередину бактерії, віруси та паразити, а якщо вони все ж таки проникли, боротися з ними.

Імунна система має декілька ліній оборони.

  • При проникненні антигену, тобто ворожих клітин організму, починають посилено вироблятися фагоцити, які вміють захоплювати і гасити активність ворогів здоров’я.
  • Наступна лінія – гуморальний імунітет. Особливі білки крові (імуноглобуліни) блокують активні молекули вірусу.
  • Неспецифічний імунітет – це епідерміс, особлива будова слизових оболонок. Все це покликане не пропускати всередину організму ворожі клітини.
  • Якщо трапилося так, що вірус все ж проник всередину клітинної мембрани, виробляється білок інтерферон. Саме в цей момент у людини підвищується температура тіла.

2. Чому знижується імунітет?

Постійні застуди – ознака того, що захисні сили організму дали збій. Сьогодні цей процес відбувається через цілий ряд факторів:

  • Недостатня фізична активність. Організм людини заточений під рух. Сучасний комфортний спосіб життя, особливо в місті, передбачає години і дні, проведені в лежачому і сидячому положенні, автоматизацію праці. Але за таких умов імунітет слабшає.
  • Мало часу, проведеного на свіжому повітрі. Це і нестача кисню, і відсутність загартування, що негативно позначається на стані здоров’я.
  • Жирна, важка, перероблена і рафінована їжа, надлишок якої надходить до організму.
  • Стреси, з якими пов’язані багато видів діяльності.
  • Різного роду електромагнітне випромінювання, не стихаючий шум, неможливість проспати ніч в темряві (вулична реклама, ліхтарі).
  • Алкогольна, нікотинова залежності та інші шкідливі звички.
  • Порушення балансу мікрофлори в кишківнику.

3. Як визначити факт зниження імунітету?

Часті застудні захворювання – серйозний сигнал до того, щоб зайнятися своїм здоров’ям. Однак є й інші ознаки, за якими можна визначити дану проблему.

По-перше, людина постійно відчуває втому і сонливість. Багато хто скаржиться на те, що, вставши вранці, «наче й не лягали». Весь час зберігається стійке бажання лягти, закрити очі, нічого не хочеться робити.

Друга ознака – порушення в роботі органів травлення. Це можуть бути регулярні запори або, навпаки, діарея, метеоризм, нудота, здуття живота, печія.

Алергія – потужний фактор зниження захисту організму і, одночасно, його наслідок. Дане явище являє собою збій у роботі імунітету, коли той починає працювати проти самого себе.

Слід звернути увагу на стан волосся, шкіри, нігтів. Сухість, ламкість, тьмяність – все це говорить про порушення, які можуть призвести до таких явищ, як часті ГРВІ.

Висипання на шкірі також говорять про збої в роботі імунітету.

Якщо починають загострюватися будь-які хронічні патології, це теж говорить про проблеми і про слабкість організму.

4. Які є ефективні методи зміцнення імунної системи?

  • Зміна системи харчування. Виключіть з раціону шкідливу їжу або хоча б зменшіть кількість жирного, смаженого, напівфабрикатів і фастфуду. Найбільш сприяє тому, як перестати хворіти, рослинний раціон (вживання овочів та фруктів).
  • Важливо захищати своє житло від шкідливих мікроорганізмів. Придбайте зволожувач повітря, не лінуйтеся розвішувати на батареях мокрі простирадла, регулярно провітрюйте житлове приміщення, причому один раз на добу потрібно влаштовувати протяг.
  • Люди з високим імунітетом не нехтують регулярними прогулянками.
  • Чому багатьох мучить частий нежить? Справа в пересушування слизової оболонки і порушення роботи ворсинок, що не пропускають всередину віруси. Щоб відновити їх функціонування, регулярно зволожуйте носові ходи, зрошуючи їх фізіологічним розчином або спреями з морською сіллю.
  • Пийте достатню кількість чистої сирої негазованої води. Її нестача провокує падіння імунітету, слабкість всього організму. Норма для здорової людини, у якого немає проблем з нирками – від 1,5 до 2-ох літрів на день (приблизно 8 склянок).
  • Ефективним профілактичним заходом стане звичка додавати у воду вранці часточку лимона, ложку меду або трохи свіжого імбиру. Цей напій стане справжнім вітамінним ударом по вірусам. Добре пити відвар шипшини, який дасть організму заряд вітаміну С і сили боротися з хворобами. Заміна звичайних чаїв та кави трав’яними відварами і натуральними морсами зміцнить захисні сили організму, дозволивши йому протистояти різного роду гострим респіраторним захворюванням.

Без міцного імунітету неможливе активне повноцінне життя. Тільки турбота про нього і регулярне зміцнення дозволить займатися улюбленою справою, а не лежати в ліжку по багато разів на рік.  

Напишіть відгук