Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації

Ви завітали на сайт структурного підрозділу Полтавської обласної державної адміністрації

ПРЕЗУМПЦІЯ ВАКЦИНОВАНОСТІ, АБО НЕ КОРОНОЮ ЄДИНОЮ

| Коментарі відсутні

Нагадую вчергове і собі, і всім колегам, лікарям і медсестрам внести в checklist для спілкування з дорослими пацієнтами чарівне слово — вітрянка.

Вітрянка – не лише дитяча інфекція. А головне – від неї є вакцина. Для справедливості зазначу: вакцина від вітрянки буває в Україні не завжди. Щороку на ринку продається близько 50000 доз. Їх «з’їдають» швидко, тому є тривалі періоди, коли вакцини немає. «Ринком» я називаю приватні клініки, аптеки, а також платні вакцини, що застосовують лікарі державного сектору.Булавінова

У багатьох країнах «переможного капіталізму» вакцина від вітрянки входить до календаря щеплень і покривається державою. Вона є четвертим компонентом вакцини кір-краснуха-паротит – measles, mumps, rubella and varicella (chickenpox). Наприклад, у США першу дозу такої вакцини дають з 12-го по 15-й місяць життя, а другу – в 4-6 років.

В Україні зареєстрована й використовується вакцина проти вітрянки VARILRIX. Її рекомендують з віку 9 місяців, дві дози з мінімальним інтервалом 4 тижні. Вакцина жива, відповідно вагітним її не вводять. Пацієнтам я її раджу на етапі підготовки до вагітності. Спалахи вітрянки трапляються регулярно і в цей час до лікарів звертаються вагітні, які заразилися від дітей. Це дуже стресова історія для всієї родини.

Вкотре нагадую і собі, й усім колегам, лікарям та медсестрам внести в checklist для спілкування з дорослими пацієнтами чарівне слово — вітрянка. Пам’ятаєте, як у літаку: «люки замкнено», «екіпаж до польоту готовий», «шасі випущено», «крила розправлено»? Такий же підхід використовується в операційній.

Для початку варто просто запитати, чи хворіла людина на вітрянку. Погодьтеся, її важко переплутати з чимось іншим. Зеленкові плями і свербіж — незабутні враження.

Особливу увагу пропоную приділити тим, хто не хворів і працює в освіті, охороні здоров’я, служить в армії, а також тим, у кого діти, невакциновані від вітрянки. Вони неодмінно принесуть її додому в найбільш неочікуваний час.

Ціна вакцини від вітрянки — близько тисячі гривень. Багато клінік додадуть до ціни вартість консультації навіть для дорослого. На мою думку, вакцинація взагалі не повинна бути лікарською процедурою: із завданням впорається медсестра, як у більшості країн. І вже точно жодні аналізи перед вакцинацією не потрібні.

Так чому ж я так не хочу, щоб у вас була вітрянка? Це неприємно: висока температура навіть до 40, нестерпний свербіж – пам’ятаєте, як гіпопотам чухається об дерево? Ви, може, і струнка лань, але суть відчуттів не зміниться. Вітрянка — це дуже серйозні можливі ускладнення: ураження головного мозку, запалення легенів і гнійні запалення на місці розчуханих висипань.

Ліки від вітрянки є: наприклад, ацикловір/валоцикловір різних виробників. Лікування полегшує симптоми і зменшує ризик ускладнень. Що раніше почнете приймати препарат, то краще.

Що раніше отримає вакцину той, хто був у контакті з хворим на вітрянку, то більше шансів, що він не захворіє або перенесе інфекцію легше. Розраховуємо на найкращий ефект, якщо контактного вакцинували в перші 72

години. Це не означає, що щеплювати його потім не потрібно, просто шанс на успіх буде нижчим.

Так-так, не короною єдиною сповнені думи наші. Сподіваюся, тепер і ваші.

Катерина Булавінова, інфекціоніст, медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україн

Напишіть відгук